Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more!

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more!

Nakon odluke da se utakmica Hajduka i Beograda registrira 0:3 bb po Splitu je krenuo rušilački pohod

Beograd je na današnji dan 1971. godine pobijedio Hajduk rezultatom 3:1. Domaćin je kotirao kao crna mačka za klubove 'velike četvorke', ali je bio u stanju i izgubiti od najslabijih. Njihov Slobodan Santrač bio je u ovom trenutku najbolji strijelac lige sa 13 postignutih golova, a Hajduk se, osokoljen pobjedom nad Dinamom u prošlom kolu, nadao pozitivnom rezultatu.

Priču Hajduka i Beograda bi u ovoj sezoni svakako bilo nepotpuno ispričati bez splitskog ogleda u 7. kolu jesenskog dijela. Ta je utakmica, naime, prekinuta u 52. minuti kod rezultata 2:2, kada je sudac Pavle Ristić iz Novog Sada, kao pokošen pao na travnjak. Dogodilo se to blizu kornera koji spaja 'istok' i 'sjever'. Beogradov Petković je udario Džonija, koji je ostao ležati, u teren su utrčali maser Soldo i trener Luštica, kako bi ukazali pomoć svom igraču. Uokolo je bilo još prvotimaca obje momčadi, a Holcer je prigovarao radi oštre igre gostiju, da bi se najednom sudac Ristić uhvatio za glavu i srušio. Nešto kasnije je u pratnji dvojice liječnika, dr. Galetovića i dr. Barbira, ispraćen u svlačionicu.

Izvještaji kažu da se držao za glavu i jaukao, a dvadesetak minuta kasnije je vozilom hitne pomoći prebačen u bolnicu. Za boravka u Splitu sudac Ristić ništa nije želio komentirati, izvješće je podnio tek po dolasku u Beograd.

Uslijedila je i medijska bitka, splitski sportski novinari, predvođeni Gojkom Škrbićem, kroz Slobodnu Dalmaciju su debelo zastupali Hajdukovu stranu, te bili ogorčeni na novinara 'Eha' Miroslava Orlića, koji je za beogradsku 'Borbu' izjavio da je film morao dati pomoćnom treneru, a kameru fizioterapeutu Beograda jer inače ne bi mogao izaći sa stadiona. Tvrdio je i da su Holcer, Hlevnjak i Pavlica molili publiku da ne bacaju predmete u teren. Kasnije je postao i ključni svjedok pred nogometnim forumima.

Hajduk je već odigrao i sljedeće kolo kada je objavljena službena izjava suca Ristića. On je kazao da mu je Holcer došao prigovarati, a kada je izvadio blok da upiše javnu opomenu '...osjetio sam jak udarac po potiljku s lijeve strane, jake bolove'. Ustrvrdio je i da se dalje ničega ne sjeća do ulaska u bolničko vozilo.

U međuvremenu su krenule i brojne konstrukcije, među kojima i ona da je suca udario šišmiš, pa tako mnogi cijelu ovu priču i pamte kao 'aferu šišmiš'.

Datum 6. listopada te godine pamti se po odluci Natjecateljske komisije Udruženja klubova Prve lige o registraciji utakmice 0:3 bb u korist Beograda, a još je najavljeno i da će Disciplinska komisija donijeti odluku o suspenziji Starog placa.

Ta je odluka upalila fitilj u Splitu. Veća grupa navijača je zajedno iščekivala odluku, a onda su razočarani ishodom krenuli u rušilački pohod, pri čemu je najviše odjeknulo prevrtanje tri automobila beogradskih tablica, dok je četvrti bačen u more. Radilo se o vozilu rent-a-car agencije Putnik, koje je bilo parkirano ispred hotela Bellevue, a iznajmio ga je jedan američki bračni par. Možete samo zamisliti njihovo iznenađenje kada su ugledali plutajući automobil. Dva dana su trajali neredi po gradu, demoliran je, između ostaloga, i kiosk 'Borbe' u Zrinsko-Frankopanskoj ulici, a sa svih strana se apeliralo da se to zaustavi. 




Hajduk je najprije reagirao sjednicom vodstva kluba i priopćenjem, a potom i žalbom. I za vrijeme trajanja sastanka nekoliko stotina navijača se okupilo ispred Doma 'bijelih'. Uočen je i transparent 'istupimo iz lige'.  

Disciplinski sud Udruženja prvoligaša je potom dva puta odgađao donošenje konačne odluke, da bi na kraju 20. listopada Predsjedništvo Udruženja prvoligaša poništilo odluku Natjecateljske komisije i registriralo utakmicu rezultatom 2:2.

Zanimljivost je da je isti taj sudac Ristić samo pet dana kasnije bio ždrijebom delegiran za prvenstvenu utakmicu Hajduka i Veleža, opet na Starom placu, te da je želio doći u Split i suditi, kazavši da on ionako nije kriv za događaj u utakmici s Beogradom. Tada nije postojala mogućnost mijenjanja suca ako ovaj sam ne otkaže, no i splitski i mostarski klub su poslali dopise u kojima su tražili izuzeće. Tek je u zadnji tren, dan prije susreta, donesena odluka o promjeni, utakmicu je sudio Branislav Radunović iz Titograda, a Hajduk je pred 25.000 gledatelja pobijedio Veleža sa 3:0, te u tom trenutku preuzeo drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Što se zapravo dogodilo u utakmici Hajduka i Beograda? U svibnju 2013. legendarni Dragan Holcer je za mjesečnik 'Naprid Bili' kazao:

Igrali smo doma na Starom placu protiv OFK Beograda, kad je kamenom pogodilo u glavu suca Pavla Ristića iz Niša.

A nije bio šišmiš?!

- Pa naravno da nije, doletio je kamen, mali doduše kamenčić s istočnog stajanja, odlomljen od tribina komadić betona i stvarno je suca zviznuo u glavu. Bila je 50. i neka minuta kod stanja 2:2. Nije to bilo za srušit se, sudac se malo mislio što da radi, razmišljao je neki trenutak i onda se uhvatio za glavu, srušio se... Ja sam uzeo kamen i napravio se nevješt, odbacio ga do zidića gledališta dok je bila gužva, da nitko ne vidi... Kasnije je naš član uprave Tonći Maletić, u polemici poslije utakmice, naš dobri inženjer i veliki hajdukovac rekao da je možda to bio šišmiš, da je proletio i pogodio suca?! A nije, bio je to kamen, ali ja sam ga uklonio, sakrio - zaključio je tada Holcer.

Vratimo se sada još malo u proljeće 1971. i beogradsku utakmicu. Hajdukov predsjednik Tito Kirigin je bio ljut što je zagrebački sudac Horvat svirao dva jedanaesterca u dvije minute za domaćine. Prvoga je vratar Vukčević obranio Slobodanu Santraču, a drugoga Ninoslavu Zecu, no tada se lopta opet odbila do izvođača koji je poslao u mrežu. Hajduk je od početka imao problem kako zaustaviti protivničke napade, Beograd mu je u ovoj sezoni bio jedan od najtežih protivnika, no ovaj ga poraz nije koštao gubitka prvog mjesta. Naime, Dinamo je u derbiju pobijedio Partizan sa 4:0, čime je momčad trenera Slavka Luštice zadržala lidersku poziciju.

Beograd - Hajduk 3:1

Beograd - stadion na Karaburmi. Gledatelja 15.000. Sudac: Drago Horvat (Zagreb). Strijelci: Zec u 20 i 46., te Petković u 83. minuti za Beograd, a Hlevnjak u 73. minuti za Hajduk.

BEOGRAD: Đorđević, Vukašinović, Stepanović, Mešanović, Krivokuća, Stojanović, Turudija (Gugleta), Zec (Jokić), Santrač, Lukić, Petković

HAJDUK: Vukčević, Džoni (Buljan), Gluić, Boljat, Holcer, Lemešić, Hlevnjak, Jovanić, Zrilić (Matković), Jerković, Pavlica   


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića 

Vaša reakcija na temu