Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPEKTAKULARNA ČETVRTFINALA: Hoće li Španjolska srušiti domaćine te ima li Francuska snage za osvetu?

SPEKTAKULARNA ČETVRTFINALA: Hoće li Španjolska srušiti domaćine te ima li Francuska snage za osvetu?

Uzbudljiva nogometna večer je pred nama

Pozornica za četvrtfinale Europskog prvenstva je spremna, a nogometni fanatici diljem Starog kontinenta uzbudljivo iščekuju ove spektakularne susrete. Poletna i ubojita Španjolska danas će u 18 sati odmjeriti snage sa sjajnim domaćinom Njemačkom, dok nas u 21 sat iščekuje repriza finala iz 2016. godine, u kojoj će viceprvak svijeta Francuska tražiti osvetu protiv opasnog Portugala. U nastavku vam donosimo evaluaciju dosadašnjih izdanja ovih nogometnih velesila te što možemo očekivati od ova dva teškaška okršaja. 

Španjolska je sjajnim i konstantnim predstavama na ovom prvenstvu zaslužila ulogu glavnog favorita. U dominantom su stilu zauzeli prvo mjesto u skupini, da bi isto tako u osmini finala srušili ponajveće iznenađenje prvenstva, Gruziju. Njihova momčad mješavina je mladosti i iskustva, a predvođena je prekaljenim nogometnim strategom Luisom De La Fuenteom. Njihov najbolji igrač na turniru za sada je zasigurno veznjak PSG-a, Fabian Ruiz. Ovaj majstor sredine terena bio je ključna karika u neutralizaciji veznog reda 'vatrenih', a ni protiv 'azzurra' nije bio ništa lošiji. U osmini finala ponovno je briljirao, a ne smijemo zaboraviti ni kako je do sada u dva navrata zatresao mrežu. Uz njega je nužno istaknuti Nicu Williamsa te Laminea Yamala, koji su svojim čuvarima zadavali gomilu problema. Ovi brzonogi krilni napadači već su neizostavan faktor u igri Španjolske, a imaju samo 21 i 16 godina.

Obrana je također kvalitetno odradila svoj posao, primivši samo jedan pogodak na čitavom prvenstvu. U svim linijama imaju pregršt kvalitete, što se znalo i prije prvenstva, a izvanrednim izdanjima protiv respektabilnih protivnika to su samo i potvrdili.

S druge strane ih očekuje domaćin turnira, Njemačka. Poslije dvije kvalitetne predstave protiv Škotske i Mađarske, momčad Juliana Nagelsmanna naišla je na dva tvrda protivnika. Prvo Švicarska u skupini, a zatim i Danska u osmini finala. Unatoč slabijim izdanjima protiv tih protivnika, ostvarili su svoj cilj. Kasnim pogotkom protiv Švicarske osigurali su prvo mjesto u skupini, dok su Dansku, uz dozu sreće, slomili u drugom poluvremenu. U ove četiri utakmice Manuel Neuer ponovno je demonstrirao svu raskoš svog talenta, Antonio Rüdiger sjajno je dirigirao posljednjom linijom, dok su Ilkay Gündogan i Jamal Musiala bili sjajni prema naprijed. I o njihovoj kvaliteti može se pričati u nedogled, ali činjenica jest da su Španjolci kroz ovaj turnir jednostavno bili uvjerljivija, konstantnija i kvalitetnija momčad. Na temelju toga oni bi u ovoj utakmici zasigurno bili favoriti da se igra na neutralnoj pozornici, ali prednost domaćeg terena Njemačkoj će služiti kao vjetar u leđa.

Treba istaknuti i podatak kako Španjolska u svojoj bogatoj nogometnoj povijesti nikad na velikom natjecanju nije izbacila domaćina, a u devet navrata imala je priliku. Nadalje, Nijemci nisu poraženi u posljednjih osam utakmica protiv Španjolaca na domaćem terenu (Pet pobjeda, tri remija), a nijedna zemlja domaćin nikada nije eliminirana iz četvrtfinalne faze Europskog prvenstva. Unatoč ovom povijesnom uzorku, Španjolskoj bismo dali minimalnu prednost isključivo na temelju dosadašnjeg dojma. Svakako nas iščekuje neizvjesna utakmica i sjajan nogomet, a pobjednik će zasigurno u polufinalu biti glavni favorit za osvajanje ovog prestižnog natjecanja. 

Ni drugi ogled ne podrazumijeva ništa manji spektakl. Počnimo s Portugalom, koji na ovom prvenstvu nije bio konstantan, ali je isto tako u trenucima izgledao kao momčad koja svima može pomrsiti planove. Protiv Češke su bili konkretnija i kvalitetnija ekipa, a do pozitivnog rezultata stigli su tek u sudačkoj nadoknadi. U susretu s Turskom bili su besprijekorni, apsolutno su deklasirali jako dobru momčad. U posljednjoj utakmici skupine protiv Gruzije izašli su u izmiješanom sastavu pa tih 90 minuta ne bi ni trebali uzimati kao referencu. Uslijedio je zatim sraz u osmini finala prvenstva protiv Slovenije, koja je bila izrazito kompaktna i disciplinirana, a Portugalci su ih na krilima izvrsnog Dioga Coste slomili tek prilikom izvođenja jedanaesteraca. Vratar Costa upravo je jedna od njihovih najvećih snaga, zajedno s prekaljenim stoperom Pepeom i svjetskom klasom Rubenom Diasom. U ostalim linijama potrebno je posebno istaknuti trojac koji igra iza isturenog napadača. Bruno Fernandes, Rafael Leao i Bernardo Silva, igrači su kojima nije potrebno mnoštvo prostora i prilika da riješe utakmicu. Isto tako, tamošnja javnost izrazito je polemizirala oko uloge Cristiana Ronalda u momčadi. Roberto Martinez uporno ustraje na njemu kao glavnom napadaču, unatoč tome što on nije ni sjena onog starog Cristiana te što na klupi ima mlađe igrače koji bi, u najmanju ruku, imali jednak učinak na igru kao i ova portugalska legenda.

U svakom slučaju, Ronaldo će danas krenuti od prve minuta te će se susresti s ponajboljom obranom na turniru. Francuzi su primili samo jedan pogodak protiv izrazito kvalitetnih napada, ali i s druge strane do sada niti jedan njihov igrač nije postigao pogodak iz igre. Od momčadi stručnjaka Didiera Deschampsa definitivno se očekivalo više po pitanju dojma, ali evo ih, srušili su Belgiju i plasirali se u četvrtfinale. Imaju nominalno najkvalitetniju momčad prepunu iskustva i igrača koji jednim potezom mogu riješiti pitanje pobjednika, a najbolje od njih potencijalno tek dolazi. Bit će ovo izrazito izjednačen susret, možemo očekivat sjajan nogomet, ali ne i pregršt pogodaka. Prevelik je ulog, izrazitog favorita nema, a sjajne obrane ovih nogometnih velesila definitivno će biti na razini.

Pred nama je stoga večer u kojoj će se ispisati nogometna povijest. Iščekuju nas dva izrazito kvalitetna i neizvjesna okršaja u kojima će odlučivati nijanse, dva susreta koje će cijeli Stari kontinent gledati sa silnim uzbuđenjem. Sav fokus nogometne javnosti usmjeren je na Stuttgart i Hamburg, a koje dvije reprezentacije će osvojiti ulaznicu za polufinale doznat ćemo uskoro. 

Vaša reakcija na temu