Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Završene Svjetske igre borilačkih sportova, nastupilo je 109 natjecatelja iz 11 država

Završene Svjetske igre borilačkih sportova, nastupilo je 109 natjecatelja iz 11 država

Višednevna borilačka manifestacija imala je i humanitarnu notu

Održan je zadnji dan 'Svjetskih igara borilačkih sportova' (WMAG 2018) s natjecanjem u više borilačkih sportova na kojem je nastupilo ukupno 109 natjecatelja iz 11 država (pored domaćina Hrvatske, nastupili su borci iz Rusije, Irana, Engleske, Armenije, Crne Gore, Njemačke, BiH, Mađarske, Nizozemske i Srbije).

U disciplini selfdefense/jujitsu kata najbolji su bili parovi Mario Salopek i Hrvoje Kukec te Mario Šimec i Luka Greguraš koji su ujedno osvojili trofej za najbolju momčad ove discipline dok su u ženskoj kategoriji pobjednici bili engleski par Bailey-Smith.

U grapplingu kod muškaraca pobjednici su bili Hayden (Njemačka) koji je u finalu pobjedio Nagyija iz Mađarske (do 65 kg), u kategoriji do 75 kg Omić iz BiH pobijedio je Arnold Nagya (iz Mađarske, u kategoriji do 85 kg pobjednik je bio Buttiglieri Petranić iz Hrvatske (Black Dragon) ispred Jana Fasta (Mađarska) dok su treća mjesta osvojili Ante Tolušić (Uragan) i Zoltan Csanke (Mađarska), u kategoriji do 95 kg najbolji je bio Duje Sablić (Black Dragon) ispred Marina Cvitanovića, a najboljim grapplerom proglašen je Enzo Buttiglieri Petranić dok je najuspješniji klubom proglašen Blac Dragon iz Splita.

U sport i combat jujitsi dominirali su borci iz Rusije, Engleske i Mađarske a najboljim borcem u jujitsu natjecanju proglašen je Englezh Chris Kalogroulis, a u veteranskoj kategorij pobjednik je bio Mark Hill iz Engleske ispred Mađara Petera Eiveka. Engleska momčad je ujedno proglašena najboljom u ovoj diviziji natjecanja. 

U disciplini wushu forme, najboljim su prolašeni VTK Panther iz BiH dok je trofej za najbolju mladu demo momčad ponijela selekcija BiH koju je prevodio Jasmin Nokto. Za prikazano u Super fightu u kickboxing mečevima nagrađeni su Ante Vuko iz Splita te Jasmin Nokto (BiH).

Demonstratori borilačkih stilova prije natjecanja koji su ostavili sjajan dojam na sve učesnike bili su Zoran Barac (wushu), Danko Uglešić i Igor Trifunović (BJJ i grappling), Yan Tskhusintski iz Rusije (jujitsu), Chris Field i Dominic Aslan iz Engleske (judo i jujitsu), Mirsad Nokto (real self defense i kung fu) te članovi Cro Ryu jujitsu teama Josip Anić i Zvonko Tubić (jujitsu i samoobrana). 

Ova višednevna borilačka manifestacija imala je i humanitarnu notu koja je privukla veću pozornost medija iz Hrvatske i inozemstva organizacijom šeste Međunarodne Kuće slave borilačkih vještina (IHoF) na kojoj su donacijama skupljana sredstva za štićenike udruge Anđeli koja skrbi o djeci sa najtežim poteškoćama u razvoju.

Ideja da se na jednom mjestu okupe legende borilačkih vještina i bivši šampioni dobila je svoj poseban naziv 'Noć Anđela', a humanitarni aspekt cijele manifestacije u potpunosti je uspio podrškom mnogih gostiju na priredbi dok se pravi uspjeh tek očekuje kroz veći angažman grada Splita i ostalih institucija za rješavanje gorućih problema Udruge. Ne treba zanemariti niti činjenicu da su i ovogodišnji laureati odnosno borilačke legende i zaslužnici poput Petera Aertsa, Semmy Schilta, Zorana Barca, Stjepana Čelana, Mirsada Nokte, Josipa Anića, Gorana Borovića i Chrisa Fielda dali svoje doprinose i pozvali širu javnost da se uključe i podrže najpotrebitije i najslabije a to su djeca. 

Podršku cijelom projektu i navedenoj priredbi pružila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čiji je izaslanik Tomislav Božić istaknuo važnost simbioze ovakvih projekata za širu društvenu zajednicu te važnost samog WMAG-a koji je postao prepoznatljiv sportsko-društveni brend Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Vaša reakcija na temu