Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZLATKO DALIĆ: Da je Perišić bio u formi kao prije ozljede, mi bismo glatko prošli grupu!

ZLATKO DALIĆ: Da je Perišić bio u formi kao prije ozljede, mi bismo glatko prošli grupu!

'Trebat će još puno vremena da sve ovo prebolimo'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je na HRT-u u emisiji posvećenoj Europskom prvenstvu. Emisiju je vodio Viki Ivanović

- Trebat će još puno vremena da sve ovo prebolimo, ovu tugu, šok i bol. Pogotovo ova zadnja sekunda protiv Italije. Ispali smo s Eura prerano, nismo to očekivali. Ispadanje je neuspjeh, ova Hrvatska vrijedi više - rekao je Dalić na pitanje o ispadanju s Europskog prvenstva, a na pitanje je li on preuzima krivicu ili su krivi i igrači odgovara:

- Nije ovo grupna stvar. Ja sam taj koji sa svojim stožerom određujem igrače, taktiku. Donosim odluke i ja odgovaram. Ne pada mi na pamet da tražim krivce i alibije u igračima i sucima. Odgovornost je na meni, igrači su dali sve od sebe. 

Gdje je bio problem?

- Nama se cijeli Euro sve u 90 sekundi. Šest bodova. Sada je tu ne bih bio kod vas. Govorili bi o fantastičnoj Hrvatskoj koja se bori za prvaka Europe. Da je sudac prvu utakmicu pokazao četiri minute, drugu sedam mi bi čekali Švicarce. Odbijte tih 90 sekundi, Hrvatska je puno drugačija. 

Biste li nešto mijenjali da možete?

- Imali smo glavnu pripremnu utakmicu u Portugalu. Nakon te utakmice cijela javnost, svi smo bili prezadovoljni. Sjajna, kompaktna Hrvatska koja je slavila u Portugalu. Dolazi Španjolska, sličan tip igre. Da nešto mijenjam, napravio bih grešku. Odlučili smo se na istu momčad koja je bila u Portugalu. Mi utakmicu sa Španjolskom zaista nismo odigrali dobro. Imali smo više šansi, uzeli smo im posjed, ali smo primili tri prejeftina gola. Zaslužili smo poraz.

Je li Portugal bio duda varalica?

- Moguće da smo nešto vidjeli što se kasnije nije ponovilo. Ali, tako je bilo i 2018. protiv Brazila i Senegala, a prije Katara utakmica sa Saudijskom Arabijom. Htio sam jakog protivnika, da se pripremimo za Španjolsku. 

Da možete biste li mijenjali nešto s popisa igrača?

- Jedina dilema je bila tko će biti treći vratar. 

Jeste li razmišljali o zamjeni za Marcela Brozovića?

- Razmišljali smo i razgovarali o tome. Imali smo rješenje u Nikoli Mori, ali on pola godine nije igrao u Bologni. Kada je Brozović falio mi smo to zatvarali s Lukom i Kovačićem.  

Kako komentirate izjavu Tomislava Ivkovića da ste igračima poput oca?

- Govorimo o starim i mladim igračima, ali postoje samo dobri i loši igrači. Ti igrači koji su sa mnom od prvog dana, njih sedam, ako izuzmemo Kovačića i Livakovića koji su mlađi, ostaje pet igrača kojih se ja nikad neću odreći. Oni će biti u reprezentaciji dok god to žele, dok sam ja izbornik, dok igraju u kontinuitetu. Modrić? Tko bi ga se odrekao? Dobio je novi ugovor u Realu i igra. Perišić? Pod navodnicima krivac što nismo prošli dalje. Jedan je od najzahvalnijih igrača hrvatske reprezentacije, ali bio je ozlijeđen. Da je bio u formi u kojoj je bio prije ozljede, mi bismo glatko prošli grupu. Kramarić? Tko bi se njega odrekao? Gdje god igra, zabija. Brozović? Najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. I sad je najbolji. Da ima netko bolji, igrao bi prije njega. Nitko nema takvu energiju, dodavanje i racionalnu igru. Otišao je u Saudijskoj Arabiji i slažem se da je pao u formi, ali opet je naš najbolji zadnji vezni. Imamo Majera, Ivanušeca, Baturina, Sučića, ali oni nisu zadnji vezni. Da on nije najbolji, ne bi bio najplaćeniji sportaš Hrvatske. Druga stvar, protiv Italije smo pretrčali 120 kilometara, Brozović preko 13, a Barella je drugi s 12.5. Najbolji idući Hrvat je Kramarić s 11.3. Nađite vi igrača u hrvatskoj ligi ili bilo gdje koji igra tako kao Brozović. Vida... Igrač koji je 104 puta u hrvatskom dresu ostavio srce na terenu. On je s nama, ali ja sam procijenio da je u slabijoj formi od Pongračića i Šutala. Ali čovjek sjedi na klupi. Meni je žao, ali mislim da su drugi bolji. Da imam bolji od Modrića, Brozovića, Kramarića... igrali bi. Daj Bože da dođu bolji i ja ću ih staviti.

Vaša reakcija na temu