Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Američki predsjednik pomilovao tisuće bivših vojnika koji su osuđeni zbog gej seksa

Američki predsjednik pomilovao tisuće bivših vojnika koji su osuđeni zbog gej seksa

'Ispravljanje povijesne nepravde'

Američki predsjednik Joe Biden pomilovao je tisuće vojnih veterana koji su tijekom posljednjih šest desetljeća bili osuđeni prema vojnom zakonu koji je zabranjivao gej seks. Odredba Jedinstvenog kodeksa vojnog pravosuđa je kriminalizirala sodomiju od 1951. do 2013. godine, piše Index.

Američki Kongres je 2013. ukinuo spornu odredbu. Biden je svoj potez opisao kao 'ispravljanje povijesne nepravde'. Poručio je da 'koristi svoje ovlasti kako bi pomilovao mnoge bivše pripadnike vojske koji su osuđeni samo zato što su bili ono što je jesu'.

'Imamo svetu obvezu prema svim našim vojnicima, uključujući naše hrabre LGBTQ+ vojnike: pravilno ih pripremiti i opremiti kada budu poslani u opasnost te se brinuti za njih i njihove obitelji kada se vrate kući', naveo je. 

Obama ukinuo kontroverznu Clintonovu politiku

Konsenzualna 'sodomija' bila je protuzakonita među pripadnicima američke vojske sve dok bivši predsjednik Barack Obama nije dekriminalizirao istospolne veze Zakonom o autorizaciji nacionalne obrane prije deset godina.

Bidenova odluka će pomoći veteranima da podnesu zahtjev za potvrdu o pomilovanju kako bi promijenili svoj status otpusta, što će im pomoći u primanju uskraćenih naknada. Nije jasno koliko će cijeli proces trajati, prije nego što veterani ostvare pravo na beneficije koje su im prethodno možda bile uskraćene. 

Sporna odredba o zabrani gej seksa bila je odvojena od politike 'Ne pitaj, ne govori' iz vremena predsjednika Billa Clintona, koja je zabranjivala američkim homoseksualcima i lezbijkama da služe vojsku. Tu politiku je ukinuo Obama 2011., omogućivši homoseksualcima i lezbijkama da bez skrivanja svojih preferencija služe u oružanim snagama.

CBS News procjenjuje kako je oko 100.000 LGBTQ+ vojnika izbačeno iz američke vojske između Drugog svjetskog rata i ukidanja politike 'Ne pitaj, ne govori'.

Vaša reakcija na temu