Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Iva Perković Otvorenje izložbe 19 umjetnika na šest jezika - ZID u Šibeniku

Otvorenje izložbe 19 umjetnika na šest jezika - ZID u Šibeniku

Može se razgledati do 20. srpnja u Galeriji kluba Azimut

Do 20. srpnja u Galeriji kluba Azimut u Šibeniku može se razgledati izložba 'ZID u Azimutu' koja je djelo umjetničke grupe ZID, a dio programa 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Izložba je suradnja Ureda MDF-a i Azimuta, koji je ujedno mjesto radnje radioničkog programa hrvatske glazbenice Sare Renar

'ZID u Azimutu' otvoren je u petak navečer, na Azimutovom tzv. green stageu, i to na šest europskih jezika. Šibenska izložba ujedno je prva službena zajednička izložba članova grupe ZID čiji članovi, njih više od 19, dolaze iz nekoliko europskih zemalja, poput Italije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Rumunske… Izloženo je 19 radova, a u Šibenik je na otvorenje izložbe stiglo njih 12 predvođeni poznatim hrvatskim street art umjetnikom, Krešimirom Golubićem, koji u Šibeniku sve češće izlaže i radi.

'Jako smo sretni što imamo našu prvu izložbu upravo ovdje u Šibeniku, u tu Galeriji Azimuta koji smatram najboljim mjesto na Jadranu, nekim umjetničkim HUB-om. Naravno da nam puno znači što smo dio Međunarodnog dječjeg festivala i iz osobnog iskustva ću reći da sam zbog toga posebno sretan jer već neko vrijeme razmišljam kako moram postati dio te priče jer i sam dosta radim radionice s djecom na temu graffiti umjetnosti, street arta… I veselim se idućim godinama jer sam siguran da ćemo raditi zajedno i da možemo pokazati puno više od ove izložbe', kazao je Golubić.

Otvorenje izložbe održano je na šest stranih jezika uz prisustvo predstavnika 64. MDF-a, Ines Nimacstručne suradnice za organizaciju festivala. Golubić otkriva kako je grupa nastala krajem 2022. godine, kako im je trebalo oko godinu i pol da se organiziraju za ovu izložbu, a da su u Šibenik došli pokazati svoj radove, zabaviti se i posjetiti grad.

'Mi jesmo grupa različitih umjetnika, fotografa, arhitekata, urbanih umjetnika, strip artista i graffiti artista, ako bismo se stavljali pod neki zajednički nazivnik ili termin onda bi to bila umjetnost, ljubav, prijateljstvo. Nazivali smo se ZID jer smo jednostavno htjeli naziv koji će funkcionirati na više različitih jezika, koji će biti jednostavan za izgovoriti, a i srž grupe smo mi kjoi smo počeli crtati na zidu i nikako se odmaknuti od njega pa smo ga stavili i u ime grupe', uz smijeh će Golubić.

Osim njegovih radova, u Šibeniku do 20. srpnja, sasvim besplatno u okviru radnog vremena kluba Azimut, u Galeriji možete razgledati i radove umjetnika poput Slavena Kosanovića - Lunara (najpoznatijeg hrvatskog graffiti umjetnika) Ivane Šantek (poznate po projektu 'Lutajuća knjiga', Ivone Martinčič (prepoznatljive po vunenim uličim instalacijama), Christiana Sallaia (koji potpisuje poznate analogne akt fotografije), F****ZAC (najnepoznatijeg anonimnog dizajnera), Grge Grešnika – YO Pecador (berlinski umjetnik koji se kritički osvrće na konzumerizam, autoritet, politiku i policiju) i ostali.

Podsjećamo da su u okviru 64. MDF-a postavljene i izložbe 'Odlazak' Anite Celić - Cella, akadmeske grafičarke, u Galeriji sv. Krševana, te 'Zaboravljene stvari' autorice Agate Lučić, akademske grafičarke, u Muzeju grada Šibenika.

Vaša reakcija na temu