Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Blic DAČIĆ OBJAVIO SLIKU NAPADAČA 'Ovo pokazuje stupanj zaslijepljenosti'

DAČIĆ OBJAVIO SLIKU NAPADAČA 'Ovo pokazuje stupanj zaslijepljenosti'

Proglašen crveni stupanj sigurnosnih prijetnji od terorizma

Potpredsjednik vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je osoba koja je izvršila napad pred izraelskom ambasadom u Beogradu Miloš Žujović (25), koji je prešao na islam i promijenio ime u Salahudin. Rekao je da je porijeklom iz grada Mladenovca, 50-ak kilometara južno od Beograda, prenosi Index.

Dačić objavio tko je napadač

'Identificirano je da je osoba koja je izvršila teroristički napad Miloš Žujović (25), poznat i pod vjerskim imenom Salahudin, konvertit iz Mladenovca koji je preselio u Novi Pazar. U daljim akcijama, policija će provesti pretrese na više lokacija. Sve naše snage su u najvišem stupnju pripravnosti', izjavio je ministar Dačić.

Blic je javio da je napadač kod sebe, osim samostrela, imao i nož. 

Napad se dogodio oko 11 sati, a pripadnika žandarmerije Miloša Jevremovića (35) je strijela pogodila u vrat. Pripadnik žandarmerije je u samoobrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je na mjestu događaja preminuo od posljedica ranjavanja.

Jevremović je u svjesnom stanju hitno prevezen u Urgentni centar gdje je operiran i trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi. 

Pokazao i fotografiju napadača u upravi za strance, tamo je došao sa ženom u nikabu: 'Ovo pokazuje stupanj zaslijepljenosti'

Ministar Dačić novinarima je pokazao fotografiju napadača koji je, kako je rekao, prije nekoliko mjeseci bio u upravi za strance. Tamo je došao sa ženom u nikabu.

'Ovo je fotografija snimljena u našoj upravi za strance, snimljena 20. ožujka ove godine. Doveo je ženu iz Crne Gore, iz Plava, 11. ožujka. Žena se zove Besa, doveo ju je da je prijavi u upravu za strance. Što vam ova fotografija govori, govori o stupnju zaslijepljenosti, inače on je Miloš, otac mu se zove Zoran. Ne želim baciti ljagu na našu muslimansku braću, ovdje je riječ o Srbima koji su konvertirali na islam', rekao je Dačić.

'Bez obzira na nacionalnu pripadnost, dogovorili smo se da obavimo pretrese svuda i da svuda gdje nam je nešto sumnjivo i povezano s terorizmom, provjerimo i privedemo te ljude. U skladu s pravilima koja postoje, pošto je došlo do ovog terorističkog akta, ja sam kao ministar proglasio crveni stupanj sigurnosnih prijetnji od terorizma, tako da svi poduzimaju mjere. Bit će pojačano prisustvo policije na mjestima gdje boravi veći broj ljudi', dodao je. 

Upitan je o vozilu koje je navodno viđeno kod ambasade gdje se dogodio zločin. 

'Ne znam ništa o Renaultu, naš pravac istrage ne vodi prema vozilima, već prema komunikaciji između različitih osoba, shodno tome se vrše pretresi u Mladenovcu i Novom Pazaru. Vrši se pretres na svim lokacijama na kojima postoji sumnja na terorizam. Građani ne trebaju strepiti, policija radi sve što je u našoj moći da zaštiti građane od posljedica terorističkih akata.'

'On je zaustavljen na prvom koraku, nije prišao ni zaposlenicima ni pragu veleposlanstva. Ako je netko želio iskušati policiju, pokazalo se da to ne može. Zato je važno vidjeti da na prvom koraku to ne može proći, znači teroristički akt je propao na samom početku. Ne znam što se trebalo dogoditi da Srbin iz srca Šumadije preraste u terorista. Bit ćemo otvoreni za sve informacije, sve što se novo bude događalo, obavijestit ćemo vas', rekao je još Dačić. 

Vučić: Lovimo još ljudi, nećemo imati milosti prema terorizmu

Izjavu je dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranjenog policajca obišao u bolnici. 

'Operacija je uspješno obavljena. Iz torbe je potpuno iznenada ispalio strelicu i pogodio u vrat Miloša Jevremovića. On je nevjerojatno vješto, ali ozbiljno i odgovorno, likvidirao terorista. Ono što je bilo najvažnije, uspio je suzdržati se od vađenja strelice iz vrata. Da je bilo što pokušao, ne bi mu bilo spasa. Za to je potrebna nevjerojatna disciplina i samokontrola. Da ne pokušate iz svog tijela dirati takvo strano tijelo. On je, kada je završio svoj posao, kada je likvidirao terorista, sačekao Hitnu pomoć i policiju, ne dirajući ništa. Sada je u vrlo dobrom stanju i koliko sam shvatio, ne očekujemo teže komplikacije', rekao je Vučić o napadu na policajca kod veleposlanstva Izraela.

'Ima još nekoliko osoba za kojima tragamo, jedna osoba nam trenutno nije dostupna, ali znamo da se nalazi na teritoriju Republike Srbije. Ta osoba se, poput Salahudina, rukovodi nekim... Želim vam reći da su oni bili praćeni, možda bi još sedam ili osam dana bilo potrebno da budu uhićeni. Toliko je i tužitelju bilo potrebno vremena da prikupi sve dokaze. Riječ je o ljudima koji su ušli u ekstremističke krugove, praćeni su po liniji terorizma. Znalo se da je glavni terorist sinoć došao posjetiti majku i tu se gubi mogućnost praćenja, nažalost jutros se dogodilo ovo', dodao je.

Rekao je da se akcija nastavlja i da garantira sigurnost. 

'Čestitam zapovjednicima i svima u policiji na izuzetnom ponašanju Miloša Jevremovića, bit će odlikovan čim izađe iz bolnice. Praćeni su zbog svojih nelegalnih aktivnosti, nismo znali da se ovo može dogoditi, takvih još ima na slobodi. Akcija će trajati četiri dana, da sve pohapsimo i da naše ulice budu sigurne. Sada ih lovimo i pitanje je trenutka i tehnike kada će biti uhvaćeni. Najvažnije je da je naš junak Miloš živ i zdrav, pokazao je kako se reagira u takvom trenutku. Nećemo imati milosti prema terorizmu', izjavio je Vučić. 

Detalji napada

Ministar policije Ivica Dačić ranije je izjavio da je riječ o terorističkom činu. Rekao je da je napadač više puta prilazio kućici u kojoj je Jevremović bio na dužnosti i postavljao mu pitanja o smjeru, pitao gdje je muzej i slično.

Zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro, rekao je Dačić.

Potpredsjednik vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je s veleposlanicom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom o napadu na pripadnika žandarmerije.

Izraelsko ministarstvo: Došlo je do pokušaja terorističkog napada

Oglasilo se i izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. 

'Danas je došlo do pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu. Veleposlanstvo je zatvoreno i nitko od osoblja nije ozlijeđen. Lokalni policajac je ozlijeđen. Okolnosti incidenta se istražuju', navodi se u priopćenju izraelskog ministarstva.

Vaša reakcija na temu