Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay/Ilustracija DRAMA U NJEMAČKOJ Troje djece životno ugroženo, pojeli gljive koje su sami skupili

DRAMA U NJEMAČKOJ Troje djece životno ugroženo, pojeli gljive koje su sami skupili

Hitno se traže donori jetre

Zbog akutnog zatajenja jetre u utorak navečer troje djece primljeno je u Sveučilišnu bolnicu u Essenu. Svo troje su u životnoj opasnosti.

Djeca su jela gljive koje su sama skupila i otrovala se. Imaju između pet i 15 godina, kažu iz sveučilišne klinike. Na liječenju je i otac jednog djeteta. Nejasno je kako mu je.

Dvoje djece je u srodstvu, treće dolazi iz druge obitelji. Prema priopćenju iz sveučilišne klinike, djeca ne dolaze iz Ruhrskog područja. Dovezeni su u Essen jer im je sada hitno potrebna jetra donora.

- Liječnici Sveučilišne bolnice Essen su specijalisti za to. Klinika je jedan od vodećih transplantacijskih centara u Njemačkoj. U klinici su češći slučajevi trovanja gljivama. Ovakav slučaj nismo imali dosta dugo, kaže glasnogovornica klinike.

Djeca nakon trovanja gljivama čekaju jetru donora

Nejasno je koliko će dugo djeca morati čekati na hitno potreban donorski organ. 

- To ovisi o tome koliko je organa dostupno i koliko je star pacijent, rekla je glasnogovornica klinike.

Pacijenti bi mogli umrijeti ako odgovarajući organ nije dostupan na vrijeme. Ovo se odnosi na djecu kao i na odrasle. Klinika više ne želi davati detaljnije informacije o trenutnom stanju oboljelih, iz razloga zaštite podataka i zaštite osobnih prava, stoji u priopćenju, klinike.

Sveučilišna bolnica Essen hitno upozorava stanovnike neka ne jedu gljive koje su sami sakupili, piše Fenix Magazin.

Vrlo otrovna gljiva, smrtonosna kapica, na primjer, izgledom je vrlo slična livadskoj gljivi. Ako niste stručnjak, nećete moći tako lako razlikovati gljive. 

Prof. Lars Pape, ravnatelj dječje klinike u Sveučilišnoj bolnici Essen, kaže: 'Čak i male količine mogu dovesti do komplikacija opasnih po život.'

Vaša reakcija na temu