Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay EUSAIR: Grčkoj je prioritet širenje EU-a na zapadni Balkan

EUSAIR: Grčkoj je prioritet širenje EU-a na zapadni Balkan

Ljetos preuzela jednogodišnje predsjedanje od Hrvatske

Grčka je u utorak izvijestila da će tijekom predsjedanja Strategijom EU-a za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) podržavati zemlje zapadnog Balkana prema članstvu u Europskoj uniji, štititi morski okoliš, promovirati 'zelene' tehnologije, jačati poslove u pomorstvu i zagovarati financiranje iz EU-a.

EUSAIR je politički okvir putem kojeg deset zemalja na Jadranskom i Jonskom moru te u njihovom zaleđu surađuje u području mora, turizma, okoliša, infrastrukturne povezanosti i socijale.

Grčka je ljetos preuzela jednogodišnje predsjedanje od Hrvatske, a u utorak je na otoku Krfu predstavila svojih pet prioriteta.

'Zalagat ćemo se za proširenje Europske unije na zapadni Balkan. Grčka je prva prepoznala potrebu tog procesa', rekla je dužnosnica grčkog ministarstva gospodarstva i financija Vasiliki Pantelopoulou.

EUSAIR je osnovan prije 10 godina, a njegove članice su EU zemlje Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija te nečlanice BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino. Na Krfu su se okupili predstavnici svih zemalja i Europske komisije, izvršnog tijela EU-a koje ima ulogu savjetnika.

Grčka će tijekom svog predsjedanja 'pojačati raspravu' i oko korištenja novca iz EU fondova nakon 2027., što je godina kada završava aktualno financijsko razdoblje. Cilj joj je da što više novca kojim se smanjuju razlike između bogatih i siromašnih dijelova EU-a stigne u jadransko-jonski prostor za sufinanciranje projekata.

Ti projekti mogli bi biti u području uvođenja 'zelenih' tehnologija, razvoja vještina i znanja u pomorstvu te zaštiti okoliša. 

'U interesu svih zemalja je surađivati jer se u ovom prostoru osjećaju poremećaji uzrokovani energetskom krizom, klimatskim promjenama, zagađenjem mora i demografskim problemima', rekao je državni tajnik grčkog ministarstva vanjskih poslova Dimitris Skalkos. Izjavio je da je Hrvatsko predsjedanje bilo 'uspješno', a da će Grčka iskoristiti svoje ranije iskustvo jer je jednom već predsjedala EUSAIR-om.

Grčka je, međutim, preuzela liderstvo u trenutku dok se formira nova Europska komisija i dok bi novi povjerenik za EU fondove tek trebao biti izabran. Također i u trenutku dok bi trebao stupiti na snagu novi revidirani akcijski plan za provođenje EUSAIR-a.

'Taj plan, koji će biti uveden do kraja godine, trebao bi učiniti konkretnijim provođenje ciljeva EUSAIR-a', rekao je dužnosnik Europske komisije Gilles Kittel.

Jedan dio izmijenjenog plana odnosi se na proširenje EU-a na zapadni Balkan. EU putem EUSAIR-a osigurava stabilnost na svojim granicama, te istovremeno priprema zemlje kandidate za članstvo u Europskoj uniji.

U izmijenjenom planu za provođenje jadransko-jonske inicijative bit će službeno navedena i socijala, što je novi 'stup' kojeg je zagovarala i predstavila Hrvatska tijekom svog predsjedanja završenog u lipnju. Taj stup pridodan je moru, turizmu, okolišu i infrastrukturnoj povezanosti. Socijalni stup stavlja naglasak na mlade, demografiju i tržište rada čime će se EUSAIR baviti tijekom grčkog predsjedanja.

Vaša reakcija na temu