Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot N1 MAJKA DJEČAKA UBIJENOG U BEOGRADU 'Kako je moguće da nitko nije odgovoran za 10 ugašenih života?'

MAJKA DJEČAKA UBIJENOG U BEOGRADU 'Kako je moguće da nitko nije odgovoran za 10 ugašenih života?'

'Puno se govori o pravima djece, ali ne i odgovornosti'

Majka Andrije Čikića, dječaka kojeg je prošle godine u svibnju u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu ubio trinaestogodišnjak, dala je intervju za TV Prvu.

Suzana Stanković Čikić u svojoj ispovijesti progovorila je o potrazi za smislom nakon tragedije koju je doživjela. 'Ja nemam više djece i pokušavam naći put i razlog zašto postojim na ovom svijetu nakon tragedije', kazala je majka, prenosi Blic.

'Kako je moguće da nitko nije odgovoran za 10 ugašenih života?'

'Čovjek traži razlog zašto diše, zbog čega živi. Ja nemam više djece i pokušavam da nađem neki razlog. Ja svog sina ne mogu da vratim, ali uradit ću sve da ne nastrada još neko dijete', govori Suzana.

Majka ubijenog dječaka govorila je o pitanju odgovornosti u slučaju masakra u beogradskoj školi. 'Kako je moguće da nitko nije odgovoran za 10 ugašenih života?! Moramo pod hitno nešto promijeniti u našem sustavu kako se ovo ne bi ponovilo', rekla je Čikić.

Ona se zalaže za promjene koje će spriječiti slične tragedije, ističući važnost natjecanja nazvanog po njezinom sinu Andriji Čikiću. Njezina borba za pravdu i odgovornost duboko je povezana s boli koju nosi.

'Kada su maloljetnici shvatili da nisu odgovorni, nasilje je eskaliralo'

'Mi smo svjesni da je nasilje postalo suviše prisutno u našem društvu. Čini mi se da je nakon tragedije nasilje eskaliralo, kada su maloljetnici shvatili da nisu odgovorni. Smatram da bi smanjenje starosne granice krivične odgovornosti na 12 godina bilo korisno. Maloljetnici trebaju biti svjesni posljedica svojih postupaka.

Ja mislim da su roditelji dobrim dijelom odgovorni za ono što se dogodilo. Kako je moguće da nitko nije primijetio da dijete ima probleme? Sada nakon tragedije čujem od nekih njegovih vršnjaka da je bio čudan. Djeca kažu da nije imao facijalnu ekspresiju, to je bilo uočljivo. Kako je moguće da odrasle osobe to nisu vidjele?', pita se majka ubijenog učenika.

'Puno se govori o pravima djece, ali ne i odgovornosti'

Čikić ističe kako se puno govori o pravima djece, ali ne i o odgovornosti.

'Prava povlače odgovornost. Vjerujem da ćemo tek s vremenom shvatiti kako je ta obitelj funkcionirala i kako je to roditeljsko ponašanje utjecalo na djecu', rekla je Čikić za TV Prvu, a prenosi Blic.

Vaša reakcija na temu