Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POTRES U VOLKSWAGENU: Prijete otkazi za 30.000 radnika u Njemačkoj

POTRES U VOLKSWAGENU: Prijete otkazi za 30.000 radnika u Njemačkoj

Djelomično umirovljenje i otpremnine ne bi bile dovoljne mjere

Posrnuli Volkswagen koncern mogao bi ukinuti do 30.000 radnih mjesta u Njemačkoj. Osim toga, financijski direktor Arno Antlitz želi smanjiti sredstva na 160 milijardi eura za planiranje ulaganja u sljedećih pet godina, izvijestio je Manager-Magazin, pozivajući se na vlastite informacije.

Nedavno je VW izdvojio 170 milijardi eura za srednjoročno planiranje od 2025. do 2029. godine, piše Fenix-magazin.

Do 30.000 ukupno radnih mjesta također bi bilo predmet rasprave u planiranim mjerama štednje u Njemačkoj. Glasnogovornik tvrtke nije želio komentirati tu informaciju.

VW se bori s visokim troškovima u osnovnoj marki VW osobnih automobila. Proizvođač automobila ukinuo je desetljećima na snazi sigurnost zaposlenja kod sindikata u Njemačkoj, a raspravlja se o zatvaranju tvornica i prisilnom otpuštanju.

Šef marke Thomas Schäfer želi podići operativni povrat ulaganja na ciljnu razinu od 6,5 posto u narednim godinama.

Pregovori s IG Metallom počinju 25. rujna. Pritisak je očito toliki da su na stolu dalekosežni rezovi zaposlenih. Prema Manager Magazinu, očekuje se da će broj zaposlenih u Njemačkoj u srednjem roku pasti za 30.000, prema zamisli tvrdolinijaša o 130.000 radnih mjesta. Generalni direktor Oliver Blume također je to smatrao dugoročno realnim.

Njegov prethodnik, Herbert Diess, već je naišao na snažan otpor s idejama o ukidanju radnih mjesta ovih razmjera i morao je brzo otkazati odgovarajuće planove.

Prema pisanju časopisa, stvari bi mogle biti posebno gorke u istraživanju i razvoju. Prema nekim predviđanjima, od oko 13.000 zaposlenih u Njemačkoj, njih 4000 do 6000 moralo bi dobiti otkaz. Djelomično umirovljenje i otpremnine ne bi bile dovoljne mjere za to.

Vaša reakcija na temu