Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Više od stotinu poduzeća potpisalo je obveze iz Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji

Više od stotinu poduzeća potpisalo je obveze iz Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji

Za poticanje pouzdanog i sigurnog razvoja umjetne inteligencije

Europska komisija je danas najavila više od stotinu poduzeća koja su prvi potpisnici Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji i njezinih dobrovoljnih obveza. Potpisnici sumultinacionalne korporacije i europska mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) iz različitih sektora, uključujući informacijske tehnologije, telekomunikacije, zdravstvo, bankarstvo, automobilsku industriju i aeronautiku. Paktom se podupiru dobrovoljne obveze industrije da počne primjenjivati načela Akta o umjetnoj inteligenciji prije početka njegove primjene te se jača suradnja između Ureda EU-a za umjetnu inteligenciju i svih relevantnih dionika, uključujući industriju, civilno društvo i akademsku zajednicu.

U dobrovoljnim obvezama u okviru Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji poduzeća koja sudjeluju u paktu pozivaju se da se obvežu na najmanje tri osnovne mjere:

- Strategija upravljanja umjetnom inteligencijom kako bi se potaknulo uvođenje umjetne inteligencije u organizaciju i radilo na budućoj usklađenosti s Aktom o umjetnoj inteligenciji

- Mapiranje visokorizičnih UI sustava: Utvrđivanje UI sustava koji će se vjerojatno kategorizirati kao visokorizični u skladu s Aktom o umjetnoj inteligencij

- Promicanje pismenosti i osviještenosti osoblja u području umjetne inteligencije, osiguravanje etičkog i odgovornog razvoja umjetne inteligencije.

Osim tih temeljnih obveza, više od polovine potpisnika obvezalo se na dodatne obveze, uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označivanje određenih vrsta sadržaja stvorenih umjetnom inteligencijom, kao što su uvjerljivi krivotvoreni sadržaji. Poduzeća se mogu pridružiti Paktu o umjetnoj inteligenciji i obvezati se u svakom trenutku dok se Akt o umjetnoj inteligenciji ne počne u potpunosti primjenjivati.

Jačanje vodećeg položaja EU-a u području inovacija u području umjetne inteligencije

Uz nastojanja da se poduzećima pomogne u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji u očekivanju zakonskog roka, Komisija poduzima mjere za poticanje inovacija EU-a u području umjetne inteligencije. Inicijativa tvornice umjetne inteligencije od 10. rujna 2024. osigurat će start-up poduzećima i industriji jedinstvenu kontaktnu točku za inovacije i razvoj umjetne inteligencije, uključujući podatke, talente i računalnu snagu. Tvornice umjetne inteligencije potaknut će i razvoj i validaciju industrijskih i znanstvenih primjena umjetne inteligencije u ključnim europskim sektorima kao što su zdravstvo, energetika, automobilska i prometna industrija, obrana i zrakoplovno-svemirska industrija, robotika i proizvodnja, čista i poljoprivredna tehnologija.

Tvornice umjetne inteligencije važan su dio Komisijina paketa za inovacije u području umjetne inteligencije predstavljenog u siječnju 2024., zajedno s mjerama potpore poduzetničkom kapitalu i vlasničkim kapitalom, uvođenjem zajedničkih europskih podatkovnih prostora, inicijativom GenAI4EU i velikim izazovom u području umjetne inteligencije  kojim se start-up poduzećima pruža financijska potpora i pristup superračunalima EU-a, među ostalim mjerama. Komisija će osnovati i Europsko istraživačko vijeće za umjetnu inteligenciju kako bi se iskoristio potencijal podataka te strategiju za primjenu umjetne inteligencije za poticanje novih industrijskih primjena umjetne inteligencije.

Vaša reakcija na temu