Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Poziv na edukativnu radionice tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja: Delmatska ostavština

FOTO Poziv na edukativnu radionice tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja: Delmatska ostavština

'Pridružite nam se i postanite čuvari baštine: umjetnost i obrti Cetinske krajine', poručuju iz sinjske Turističke zajednice

Posjetitelji željni otkrivanja autentične dalmatinske tradicije, 25. i 26. listopada, s početkom u 18 sati, imaju priliku osjetiti živu povijest kroz vlastite ruke. U Palacini, nekadašnjem središtu sinjskog kulturnog života, a danas ugodnom ambijentu Muzeja Cetinske krajine - Sinj čeka vas dvodnevno putovanje u kojem ćete se povezati s drevnim zanatima, uroniti u mirise i teksture materijala, a svaki pokret ruke prenijet će duh prošlih vremena u sadašnjost.

Prvi dan ovog događaja, posvećen tradicijskom lončarstvu, nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske, vodi vas u srž dalmatinske rukotvorine, gdje glina oživljava pod vašim prstima. Iskusni znalac svog umijeća, Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora lončarstva ručnoga kola, uvest će vas u tajne ove plemenite vještine u kojoj svaki pritisak dlana i pokret prstiju oblikuju priču o ljudima koji su ovim poslom oblikovali život i kulturu Dalmatinske zagore. Sudionici će saznati više o tehnikama i simbolici koja stoji iza ovog znanja te kako su ti predmeti bili sastavni i neizostavni dio svakodnevnog života.

Osim lončarstva, čeka vas i inspirativna Wine and Art radionica pod vodstvom Ane Poljak – savršena prilika da se u opuštenoj atmosferi, uz čašu vina, prepustite kreativnosti i stvorite vlastito umjetničko remek-djelo koji ćete ponijeti kući. 

Drugi dan posvećen je obradi vune i tkanju te izradi tradicionalnih krtola (košara) od šiblja i opanaka (obuće). Uz članice KUD Cetina, te uz vodstvo majstorica Ljilje Vojković i Ivanke Munivrana, naučit ćete kako se od sirovih prirodnih materijala kreiraju funkcionalni, a istovremeno umjetnički oblikovani predmeti. Svaki zamah, uvrtaj i pletenje prstima donosi osjećaj povezanosti sa zemljom i zanatom, stvarajući vezu s običajima koji su živjeli stoljećima prije.

Radionica također nudi priliku upoznavanja s posebnostima nematerijalne kulturne baštine kroz predavanja stručnjaka iz Muzeja Cetinske krajine. Kustosi i muzealci će podijeliti svoje obilno znanje i dočarati vam bogatstvo ovog kraja kroz jedinstvene priče i video projekcije koji oživljavaju priču o peki, Sinju i ljepotama života u Cetinskoj krajini.

'Nagrađivani promotivni video: Sinj – grad viteštva i tradicije, još jednom će nas podsjetiti na vrijednost čuvanja kulturnog identiteta i običaja koji nas spajaju s prošlošću i obogaćuju sadašnjost.

Ne propustite priliku postati dio priče koju oblikuju obrti i tradicija. Rezervirajte svoje mjesto i prepustite se umijeću koje će vas povezati s duhom prošlih generacija koje žive kroz rukotvorine, priče i ljude.

Radionica je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, uz suradnju Muzeja Cetinske krajine - Sinj i tvrtke Kamičak d.o.o.
Prijave možete izvršiti na: info@visitsinj.hr uz navođenje imena i prezimena, broj osoba i naziv radionice na koju se prijavljujete. Vidimo se u Sinju, veselimo se Vašem dolasku', poručuje Monika Vrgoč, direktorica sinjske Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu