Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović/Screenshot 'NESRETNO STRADAO' Saško Gešovski bi mogao dobiti spomen ploču na Banovini

'NESRETNO STRADAO' Saško Gešovski bi mogao dobiti spomen ploču na Banovini

Prošle godine je, navodno, bio sporan natpis

Saško Gešovski, makedonski ročnik tadašnje JNA, koji je poginuo za vrijeme velikog prosvjeda 6.svibnja 1991.godine pred zgradom Banovine, dobit će spomen ploču gdje je skončao svoj mladi život. Prođe li ovaj put prijedlog na Komisiji za imenovanje ulica i trgova.

Na prošloj sjednici, održanoj lani, odlučeno je da će dobiti spomen ploču, ali je, navodno, bio sporan naziv na njoj. Aktivist Marko Gaj je predložio 'Saško Gešovski, nevina žrtva prosvjeda održanih 6. 5. 1991. godine'. No, kako nije postignut konsenzus oko natpisa, navodilo se i da se može pogrešno interpretirati, tražio se kompromis. Sada bi se na jugoistočnom zidu Banovine postavila mramorna ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom 'Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971. - Split, 6. 5. 1991. Nesretno stradao 6. svibnja 1991. godine'.

Veliki prosvjed Splićana pred komandom Vojnopomorske oblasti JRM-a, današnjem sjedištu splitske vlasti, oteo se kontroli u jednom trenutku. Upucan je tada Saško Gešovski, a ranjen kolega mu Toni Najev

Nikada se nije otkrilo kako je nesretni mladić poginuo, a posljednjih desetljeća traje želja makedonske manjine da se obilježi mjesto ubojstva.

Prosvjedi pred Banovinom, podsjetimo, održani su nakon višednevne blokade Kijeva kojeg su u obruču držali srpski pobunjenici. Organizirao ih je škverski sindikat na čelu s Jurom Šundovom. Tada je sa zgrade skinuta jugoslavenska zastava, a stavljena hrvatska trobojnica. Podigao ju je Ivica Balić, kao i svake godine na obljetnici prosvjeda.

Vaša reakcija na temu