Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAN OSLOBOĐENJA: 'Činjenica je da se Split oslobodio zahvaljujući partizanima'

DAN OSLOBOĐENJA: 'Činjenica je da se Split oslobodio zahvaljujući partizanima'

Ante Jelaska je zaplakao tijekom proslave, van protokola zapjevale su se partizanske pjesme

Prigodnim govorima i pjesmom obilježen je Dan oslobođenja Splita u Muzeju grada. Prije 77 godina bio je prvi put slobodan europski grad. Svakako je najosjećajniji trenutak bio dolazak Ante Jelaske, jednog od najstarijih antifašista i njegove suze kada je klapa Ježinac zapjevala 'Marjane, Marjane'. 

Stegle su ga uspomene.

Govore su održali dr. Zdravko Roje čelnik splitskih antifašista, Ranko Britvić u ime Vedra-e, potpredsjednik SABA-e Jozo Štulina te gradonačelnik Ivica Puljak.

- Svi važni trenutci i važni događaji, a Dan oslobođenja Splita je jedan od najvećih, nisu samo skica iz povijesti ni trag u vremenu podložan zaboravu i trendovima, dnevno političkim, površnim, rekao bih i neodgovornima - kazao je Puljak.

Istaknuo je i da je ovo događaj koji ne određuje samo našu prošlost, nego i sadašnjost i budućnost.

-  U tom smislu stojim pred vama kao ponosan i zahvalan gradonačelnik antifašističkog Splita odajući iskrenu zahvalnost svima onima koji su dali svoj doprinos slobodi i svim vrijednostima koje danas živimo - nastavio je.

Posebnu zahvalnost, pijetet i poštovanje, naglasio je, odaje palim splitskim sinovima koji su za univerzalne civilizacijske vrijednosti, čiste, ispravne i iskrene ideale podnijeli najveću žrtvu.

Danas grad slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj prošlosti, rekao je, koji nikada neće i ne smije biti zaboravljen, ne samo među vama svjedocima i sudionicima tih slavnih i ponosnih dana, nego među svim Splićanima. 

- On je naš dan na koji moramo biti ponosni, neovisno o tome tko stoji na čelu Grada, s koje strane političkog ili drugog opredjeljenja jer ideali borbe za slobodu i demokraciju, protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi, domoljublje i čovjekoljublje, univerzalne su civilizacijske vrijednosti koje nemaju predznak ni alternativu - ustvrdio je. 

Zajedničko opredjeljenje i naslijeđe antifašizma trajni je zalog za budućnost kojeg se Split i Hrvatska nikad neće i ne mogu odreći. 

- Činjenica je da se Split oslobodio zahvaljujući partizanima ostat će upisana u povijesti za sva vremena - naglasio je.

Na ovaj dan, dodao je, s ponosom se, tugom i zahvalnošću prisjećamo i svih pripadnika splitske mladosti koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu svojih obitelji, grada i domovine. 

- Taj antifašistički kontinuitet jedna je od najvećih vrijednosti našeg naroda i građana Hrvatske - zaključio je Puljak.

Dr. Roje je iz 'Ratne kronike' pročitao kako su se osjećali Splićani na taj dan.

- Bio je to neviđen zanos kojim se Split odupro fašizmu, najslavniji dani u povijesti - naveo je dr. Roje.

Britvić je pročitao objavu istaknutog Splićanina Vinka Jelaske i podsjetio da je 12.500 Splićana bilo u partizanima, a da im se 'barbarskim činovima' rušenja spomenika želio zatrti trag, ali nisu uspjeli sakriti herojstvo partizana.

Štulina je poručio kako je tada slomljeno najveće zlo, fašizam i da nije svaka jesen tmurna, ta je bila čista, uzvišena i puna lijepih boja. 

- Slušamo sramotnu retoriku o tom vremenu i herojstvu, to moramo osuditi. Oni koji su vratili Zadar i sva hrvatska mjesta nisu okupatori, nisu izdajnici. Sve nečasne radnje mi ne odobravamo, moramo ovo kazati da se prestane s mržnjom, tom noćnom morom koja nas desetljećima umara - kazao je potpredsjednika SABA-e.

Poručio je da su partizani i NOB časna povijest Hrvatske. 

- Mi antifašisti mi nudimo crvenu ružu kao znak ljubavi, koja je zalijevana ponosnom krvi. Ne tražimo ništa nego da poštujemo žrtve pale za slobodu, i da na tome gradimo Hrvatsku jednaku za sve - ustvrdio je uz zahvalu splitskoj vlasti što prepoznaje ciljeve antifašizma.

Na kraju službenog dijela programa, van protokola zapjevale su se i partizanske pjesme.

Prije središnje proslave, podsjetimo, na Lovrincu i Pjaci su položeni vijenci.


Vaša reakcija na temu