Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Tri projekta, milijuni eura i čekanje 'onog zadnjeg papira'
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Tri projekta, milijuni eura i čekanje 'onog zadnjeg papira'

…kojega, da apsurd bude veći, čak i za investicije koje pokreće Banovina izdaje - ista ta Banovina

Tri milijunske investicije dovršene su prije više mjeseci - neke i skoro prije godinu dana - ali svejedno još uvijek čekaju 'onaj jedan papir', posljednji dokument kako bi napokon bile puštene u promet ili započele s radom.

Dvije su na Marjanu, Botanički vrt i nova promatračnica na Sedlu, a treća na sasvim drugom kraju grada - radi se o pješačkom nathodniku iznad Vukovarske ulice, koji spaja naselja Mejaši i Dragovode.

Sve njih povezuje Banovina, odnosno njen Upravni odjel za prostorno uređenje koji je zadužen za tehničke preglede i za izdavanje uporabnih dozvola, a na čijem čelu se (još uvijek) nalazi pročelnik Teo Vojković. On, a bogme i ljudi koji rade pod njim, potpuno su autonomni i za svoj rad zapravo ne odgovaraju nikome - što uključuje i ljude iz Banovine, pa i samog gradonačelnika - i zbog toga se na ovoj relaciji svako malo mogu osjetiti trzavice.

U jednom dijelu gradske uprave ovog proljeća je, recimo, izbila prava pravcata fešta kad su kolege s drugog kraja zgrade napokon izdale građevinsku dozvolu za novi Botanički vrt na Marjanu, o čemu smo već pisali u serijalu 'Di je zapelo'.


Tada se očekivalo da će ovaj, više milijuna eura vrijedan kompleks otvoriti svoja vrata građanima već u lipnju, ali avaj, prošlo je (još jedno) ljeto bez Botaničkog.

'Uporabna dozvola za Botanički vrt nije zatražena', neobično kratko otkrio nam je pročelnik Vojković.

'Zahtjev za tehnički pregled Botaničkog vrta bit će predan kroz narednih nekoliko dana. Naime, opsežnu dokumentaciju koja je proizašla tijekom čitavog postupka gradnje bilo je potrebno unijeti u sustav eDnevnika, te instalirati pumpe sukladno posebnim uvjetima Hrvatskih voda u postupku izdavanja građevinske dozvole, što se dogodio nakon što su radovi praktički završeni', objasnila nam je pročelnica Službe za razvoj Antonija Eremut Erceg

'Investitor je poduzeo sve što je u njegovoj moći da se procesne radnje okončaju s pozitivnim ishodom, ali nema utjecaj na rokove mimo onog koji se odnosi na podnošenje samog zahtjeva, i to po dostavi dokumentacije potrebne za tehnički pregled od strane sudionika u gradnji', dodat će Eremut Erceg.

Prevedeno: u krajnje bizarnoj sagi oko Botaničkog vrta - u kojoj za cijeli kompleks nikakve dozvole nisu ni trebale, da bi nakon promjene vlasti i nakon što je gotovo sve izgrađeno najednom sve skupa postalo bespravno - treba još malo vremena za pretipkavanje i prekucavanje dokumentacije.

Koliko - nitko zasad ne može reći.


Situacija s novom promatračnicom na Sedlu - o kojoj smo pisali još lani, očekujući otvaranje negdje na proljeće ove godine - nešto je bistrija.

'Tehnički pregled za promatračnicu na Marjanu održan je 25. srpnja. Na tehničkom pregledu utvrđeni su određeni tehnički nedostaci i primjedbe, evidentirani i u završnom izvješću nadzornog inženjera. Otklanjanje istih je u tijeku, u završnoj fazi, te će uporabna dozvola biti izdana odmah nakon što se ovi radovi završe', objašnjava nam pročelnik Vojković, dok je njegova kolegica Eremut Erceg nešto preciznija:

'Zahtjev za tehnički pregled promatračnice na Sedlu predan je 4. lipnja ove godine. Tehnički pregled je sazvan 25. srpnja ove godine. Javnopravna tijela dala su pozitivna mišljenja za uporabu građevine. U izvješću glavnog nadzornog inženjera navedeno je da je zgrada spremna za uporabu te su nabrojani manji nedostatci koji nisu od utjecaja na funkcionalnost građevine, već spadaju u kategoriju estetike', kazala nam je ova pročelnica.

Između redaka ovdje iščitavamo nezadovoljstvo jer je punih 50 dana prošlo od zahtjeva za tehnički pregled do samog tehničkog pregleda - no dobro, neslužbeno se može čuti da uporabna dozvola stiže nekad idućeg tjedna.

I da se već priprema njeno otvaranje već u prvom tjednu rujna.


Baš tada, uoči početka školske godine i s otprilike pet mjeseci zakašnjenja, u promet bi trebao biti pušten pješački nathodnik na Mejašima - cinici će reći, nije puno uzevši u obzir da se njegova gradnja najavljivala punih deset godina i kroz mandate barem tri prethodne gradske vlasti.

'Tehnički pregled održan je u utorak, a testiranje rampe za osobe s invaliditetom nastavljeno je u srijedu. Protupožarna inspekcija će dostaviti pozitivno mišljenje nakon što se kompletira atestna dokumentacija, kroz narednih nekoliko dana. Utvrđeni manji tehnički nedostaci bit će otklonjeni u idućih sedam do deset dana, pa će biti izdana uporabna dozvola', kaže nam pročelnik Vojković, u ovom slučaju neobično određen i uvjeren u krajnji ishod, za razliku od prethodnog slučaja s Marjana u kojemu mu se očito nije previše žurilo.

Jasno je i zašto: oporba je već počela prozivati Banovinu da djeca na Mejašima neće imati siguran put do škole, pa nemamo sumnje da će čak i nominalno potpuno neovisni činovnici u ovom slučaju ipak barem mrvicu ubrzati cijeli postupak i izdati uporabnu dozvolu.

Dokument kojega pola grada zapravo ni nema, pa svejedno funkcionira  - ali što ćeš, druga su vremena…

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- prvi tjedan u rujnu, kada bi trebala biti otvorena promatračnica na Marjanu i pušten u promet nathodnik na Mejašima
- listopad ove godine, do kada bi - ako ćemo optimistično - mogao biti obavljen tehnički pregled i izdana uporabna dozvola za Botanički vrt


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 



***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu