Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOKAZI ZAKONITI Vrhovni sud odbio žalbe okrivljenika iz slučaja Villa Harmony

DOKAZI ZAKONITI Vrhovni sud odbio žalbe okrivljenika iz slučaja Villa Harmony

Nalozi suca istrage valjano su obrazloženi

Potvrđeno je rješenje splitskog Županijskog suda kojim su odbijeni prijedlozi obrane u slučaju Villa Harmony za izdvajanje kao nezakonitih dokaza sudskih naloga za primjenu posebnih dokaznih radnji i svih ostalih dokaza proizašlih iz tih naloga, zapisnika o ispitivanju svjedoka, razne dokumentacije te vještačenja vještaka za graditeljstvo, izvijestio je danas Vrhovni sud.

Na rješenje splitskog suda žalili su se vlasnik tvrtke Špinut i hotela Villa Harmony, bivši bankar Zoran Sikirica, arhitekt Damir Rako, službenica Grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, u inkriminiranom razdoblju voditeljica Odsjeka za graditeljstvo te Željko Korica, bivši inspektor Ministarstva graditeljstva. 

USKOK je u lipnju prošle godine podigao optužnicu koja se temelji na nizu dokaza koji su rezultat posebnih dokaznih radnji provedenih temeljem naloga suca istrage.

Posebne dokazne radnje obuhvatile su nadzor i tehničko snimanje telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu, ulazak u prostorije radi provođenja nadzora i tehničko snimanje prostorija te trajno praćenje i tehničko snimanje osoba i predmeta. Među dokazima su i rezultati provedenih pretraga osoba, doma i drugih prostora, pokretne stvari i bankovnog sefa te pretraga mobitela, što je također nalogom odobrio sudac istrage. Tu su i daktiloskopsko i građevinsko vještačenje.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da svi nalozi suca istrage u spisu zadovoljavaju standarde postavljene za dopuštenost miješanja države u temeljna prava i slobode pojedinca. Razlozi iznijeti u obrazloženju svakog naloga jasno upućuju da je miješanje u ostvarivanje temeljnih prava pojedinca bilo nužno i u skladu sa zakonom i da posebne dokazne radnje nisu naložene nemarno, neregularno ili bez potrebnog razmatranja, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Nije utvrđeno da je došlo do povreda Zakona o kaznenom postupku, nezakonitog postupanja ili da se radi o dokazima za koje se saznalo iz nezakonitih dokaza. Zaključeno je i kako je građevinsko vještačenje provedeno sukladno nalogu ovlaštenog tijela i da ga je radio stalni sudski vještak za graditeljstvo.

Nakon ovakve odluke Vrhovnog suda, optužno vijeće Županijskog suda u Splitu konačno će moći razmotriti pravnu utemeljenost optužnice USKOK-a, kojom su obuhvaćeni i djelatnici splitskog katastra te Josip Bienenfeld, bivši načelnik Sektora u Ministarstvu graditeljstva.

Bienenfeld, Korica i Sikirica terete se da su u ožujku i travnju 2019. poduzimali radnje da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole za hotel. Iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, namjera je bila da se zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta.

Sikirica je tražio od Korice da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela. Bienenfeld je za 660 eura izdao mišljenje podobno za dobivanje izmjene i dopune građevinske dozvole u interesu investitora, navodi USKOK u optužnici.

Voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita tereti se da je na traženje Sikirice da im se izda građevinska dozvola veće površine od one koja se stvarno može izgraditi na postojećoj površini, postupila suprotno Zakonu o gradnji, GUP-u i zaključku gradonačelnika kojim je prihvaćen glavni projekt za izgradnju hotela.

Premda je napravila očevid i utvrdila da je granična nekretnina na zapadu čestice državna cesta koja se ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice, izdala je građevinsku dozvolu kojom je investitoru priskrbila korist od najmanje 181.440 eura, i to u vidu prava izgradnje hotela veće površine i katnosti, zaključio je USKOK.

Vaša reakcija na temu