Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Domine DOMINE: Godinama radimo na promoviranju ženske prošlosti Splita, pozdravljamo inicijativu gradske vijećnice

DOMINE: Godinama radimo na promoviranju ženske prošlosti Splita, pozdravljamo inicijativu gradske vijećnice

'Od 2020. nismo dobile odgovor na prijedlog da se ulice nazovu imenima zaslužnih Splićanki'

Udruga Domine godinama se bori da se nove ulice u Splitu nazovu imenima zaslužnih žena. Nedavno je tu inicijativu pokrenula i vijećnica Centra Maja Čović koja je navela kako je Komisija za imena ulica, trgova i za spomenike jednoglasno je prihvatila taj prijedlog, a iz Domina navode kako pozdravljaju tu inicijativu.

'Radi se redom o ženama čija su imena prvi put istaknuta na izložbi udruge Domine 'Žene Splita i Dalmacije - ženski vremeplov', održanoj u Staroj gradskoj vijećnici 2007. godine, pod pokroviteljstvom Grada Splita u kojem je tada Odjel za kulturu vodila Tamara Visković. Od tada do danas udruga predano radi na promoviranju ženske prošlosti Splita i Dalmacije te zagovaramo da se ženska prošlost učini vidljivom u javnom prostoru kroz imenovanje ulica, trgova i postavljanje spomenika znamenitim Splićankama', poručuju iz Domina. 

Dodaju kako su tako nastala tri murala, posvećena Zdravki Krstulović, Palmini Piplović i Diki Marjanović Radica. Godine 2019. po prvi put provele su akciju 'Ulice Splita nose imena žena', a naredne 2020. godine obilježavanje Dana žena posvetile su našim sugrađankama koje su obilježile prošlost grada i za 102 godišnjicu od osnivanja prve ženske organizacije Ženske narodne zadruge koju je osnovala Maja Čulić, istaknule su 102 imena znamenitih žena! 

'Iste godine, 30. travnja uputile smo navedenoj Komisiji zahtjev da ulice Splita nazovu imenima Palmine Piplović, heroine pokreta otpora, Zdravke Krstulović, prvakinje HNK, Vinke Bulić, prve splitske novinarke i žene zaslužne za očuvanje ženske prošlosti Splita, osobito u razdoblju između dva svjetska rata, te Vjere Škarice Bekavac, jedne od prvih liječnica, pedijatrice i osnivačice dječjeg odjela u splitskoj bolnici. Do danas nismo dobile odgovor, tim više cijenimo najavljeno obećanje Komisije', zaključile su.

Vaša reakcija na temu