Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO: Učenici splitske Obrtno tehničke škole izradili namještaj za konferencijsku salu Obrtničke komore

FOTO: Učenici splitske Obrtno tehničke škole izradili namještaj za konferencijsku salu Obrtničke komore

'U okviru naše praktične nastave radimo korisne i upotrebljive stvari'

Naučnici splitske Obrtne tehničke škole izradili su uredski namještaj za konferencijsku salu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. Roko Čokolić, Teo Drašković, Ante Elać i Anđelo Tomaš u pratnji profesora Božidara Marinovića, Martina Grgića, Milana Lučina i majstora Ivana Bušića dopremili su nove vitrine u potpornu instituciju svih županijskih obrtnika. S njima je bio i ravnatelj Obrtne tehničke škole Milivoj Kalebić koji je istaknuo odličnu suradnju s komorom još od osnutka škole 1992. godine.

- Naša škola daje dvije diplome od kojih je jedna o završenom srednjoškolskom obrazovanju, a druga je diploma naučničkog ispita koju daje Hrvatska obrtnička komora. Mi smo u stalnoj suradnji s kolegama iz županijske komore i došli smo na ideju da uredimo njihovu konferencijsku salu. U okviru naše praktične nastave radimo korisne i upotrebljive stvari i tako podižemo svijest o korisnosti i upotrebljivosti njihovih zanimanja. U ovakvim projektima sudjeluju svi učenici drvo struka sa svrhom popularizacije strukovnih zanimanja, a posebno zanimanja naše škole. Ono što je posebno u ovom slučaju je činjenica da je izrada ovog namještaja ujedno bila i naučnički ispit za učenike stolare, a jedan od njih ga je uspješno položio i tako završio svoje srednjoškolsko obrazovanje - otkriva Kalebić i dodaje da je drvodjelski tehničar dizajner trenutno jedno od najatraktivnijih zanimanja koja imaju.

- Riječ je o četverogodišnjem zanimanju drvo struke nakon čega učenici najčešće odlaze na studij šumarstva. To je zanimanje u kojem učenici mogu pokazati svoju kreativnost, a ujedno i svladati tehnologiju izrade proizvoda od drva. Jako puno pažnje posvećujemo novim tehnologijama, učenici rade na CNC strojevima te rade kompletnu obradu drva od masive do modernih kuhinja i kućanskog namještaja. Trenutno u našoj školi radi pet profesora, diplomiranih inženjera drvne tehnologije, koji su se nakon diplome vratili u Dalmaciju i odgajaju buduće generacije obrtnika - zaključio je Kalebić.

Da je suradnja Obrtne tehničke škole i ove potporne strukovne institucije na visokom nivou, potvrdila je i savjetnica za školstvo Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije profesorica Elizabeta Bego.

- Od prvog dana otkad Hrvatska obrtnička komora radi strukovno obrazovanje mi intenzivno surađujemo s Obrtno tehničkom školom u Splitu. Njihovi profesori su nam jako važni jer nam oni preporučuju radionice koje mi naknadno licenciramo i gdje djeca rade praktičnu nastavu. Osim toga provodimo zajednički majstorski ispit za zanimanje stolar, a ova je suradnja potaknuta namjerom da učenici vide korisnost svoga rada. Mi nabavimo materijal, damo im prostor, a oni sami osmisle kako će izgledati taj prostor - poručila je Bego i otkrila da se i majstorski ispiti pišu na klupama koje su prošle godine izradili prvašići Obrtne tehničke škole.

Vaša reakcija na temu