Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/T. Brandt FOTOGALERIJA Ministar Anušić u Splitu: Potvrđeno strateško partnerstvo i dobra suradnja ratnih mornarica Hrvatske i Francuske

FOTOGALERIJA Ministar Anušić u Splitu: Potvrđeno strateško partnerstvo i dobra suradnja ratnih mornarica Hrvatske i Francuske

Svečanim prijem na francuskom brodu 'Jacques Chevalier'

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske ratne mornarice sudjelovao je danas, 6. svibnja 2024., na svečanom prijemu na logističkom brodu Nacionalne mornarice Francuske Republike 'Jacques Chevalier' u gradskoj luci u Splitu.

S francuske strane prijemu su između ostalih nazočili i veleposlanik Francuske Republike Fabien Fieschi, zapovjednika Sredozemne flote viceadmiral Gilles Boidevezi i kapetana logističkog broda BRF 'Jacques Chevalier' kapetan bojnog broda Pierre Ginefri i vojni izaslanik Francuske Republike pukovnik Amar Ouali.

Na prijemu je potvrđeno strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, u svijetlu aktualnog projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i sustava protuzračne obrane Mistral, te kontinuirano dobra suradnja ratnih mornarica dviju država koja se provodi dugi niz godina i jedno je od značajnijih područja bilateralne obrambene suradnje. U tom smislu, od zajedničkih aktivnosti ističu se posjeti brodova francuske ratne mornarice Republici Hrvatskoj, provedba zajedničkih aktivnosti uvježbavanja te razmjena iskustava u području protuminskog ratovanja, mornaričkog pješaštva kao i potencijalne vojno-tehničke suradnje.

Posjet francuskog broda 'Jacques Chevalier' Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu od 2. do 7. svibnja ove godine potvrda je te suradnje.

Inače, francuski logistički brod BRF 'Jacques Chevalier' (BRF fr. bâtiments ravitailleurs de forces – brodovi za opskrbu snaga) trenutačno je prvi u klasi nove generacije francuskih logističkih brodova koji je ušao u službu francuske nacionalne mornarice u srpnju 2023. godine, a nalazi se u sastavu zračno-pomorske skupine predvođene nosačem aviona Charles de Gaulle.

Vaša reakcija na temu