Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVZ FOTOGALERIJA Održan drugi dan 14. stručnog skupa vatrogasaca u Splitu

FOTOGALERIJA Održan drugi dan 14. stručnog skupa vatrogasaca u Splitu

U vatrogasnom centru Vučevica

Drugog dana 14. jesenskog stručnog skupa Hrvatske vatrogasne zajednice koji se održava u Vatrogasnom centru Vučevica nastavljeno je s radionicama i predavanjima. 

U jutarnjim satima održana je zajednička sjednica Vatrogasnog stožera i Predsjedništva HVZ-a na kojoj je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dao izvješće o požarnoj sezoni: 'Iza nas je dugotrajna i iscrpljujuća sezona koju su obilježili brojni požari i hvala svima koji su dali svoj doprinos u gašenju požara na kontinentu i priobalju.' Dodao je kako je u provođenju Programa aktivnosti ukupno izdvojeno 21.825,318 eura, a u tijeku je raščlamba sezone i provedenih aktivnosti sa svim subjektima te je rekao kako se prijedlozi za poboljšanje već sada se mogu uputiti za narednu godinu. 

Zapovjednik Tucaković dao je i pregled najvećih požara koji su obilježili sezonu, pregled dislokacija te naveo kako je i u ovoj godini naglasak bio na prevenciji i ranoj detekciji požara, a što će se nastaviti i u narednom razdoblju.

U nastavku sjednice privremeni ravnatelj Državne vatrogasne škole Berislav Hengl dao je iscrpan pregled o aktivnostima koje škola provodi, s naglaskom na programima osposobljavanja za vatrogasna zvanja. Kazao je kako se trenutno radi na izradi školskog kurikuluma kojeg će nakon odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika, donijeti ministar nadležan za obrazovanje. Dugoročni cilj škole je da se neformalno obrazovanje prizna kao formalno obrazovanje, kao i da sva literatura bude dostupna u digitalnom izdanju.

Na sjednici je dana informacija o donesenim pravilnicima, EU projektima koji su u tijeku, o radu Kampa kao i o radu CTIF-a i Odbora za natjecanja HVZ-a. Zapovjednik Tucaković izvijestio je članove o projektu Kampa koji je trenutno u fazi izrade projekta u sklopu kojeg će se smještajni kapaciteti Kampa modernizirati, bit će obogaćeni novim sadržajima, a Kamp će postati edukativno centar za mlade koji će biti dostupan za sve vatrogasce i bit će otvoren tijekom cijele godine.

Bilaterarni razgovori

U sklopu stručnog skupa održani su i bilaterarni razgovori s delegacijama Slovenije, Njemačke i Amerike, a koju je predvodila delegacija Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu: glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader te zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac. S delegacijom Njemačke, prevođenom predsjednikom Michaelom Wegelom, predloženo je da sljedeći stručni skup bude u partnerstvu s VZ Baden Wurteburgera. Također će se, u sklopu nastavka suradnje, donijeti strateški planski dokument međusobne suradnje u kojem će centralnu točku imati osposobljavanje njemačkih vatrogasaca za gašenje šumskih požara.

S predsjednikom Gasilske zveze Slovenije Jankom Cerkvenikom potvrđen je dogovor o potpisivanju sporazuma o suradnji, a koji se planira potpisati u prosincu u Zagrebu kada u posjet dolazi cijela stručna služba Gasilske zveze Slovenije. Bit će ovo prilika za upoznavanje sa stručnom službom HVZ-a, a u cilju razmjene iskustava i poboljšanja rada ovih dviju organizacija.

Predstavnici HVZ-a zahvalili su na gostoprimstvu vatrogascima New Yorka predviđenom Johnom Orlandom, a posebno na ugošćivanju predstavnika VZŽ Vukovarsko-srijemske.

Orlando je ovom prilikom potvrdio da su hrvatski vatrogasci i dalje dobrodošli za bilo koji vid suradnje, uključujući i ambasadu SAD-a.

Drugog dana skupa hrvatska je delegacija održala i sastanke s dekanom Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita Branimirom Lelom kao i s voditeljicom

Katedre za IMD na fakultetu za Forenzičke znanosti Ivanom Kružić pri čemu je pohvaljena dosadašnja dobra suradnja koja se planira nastaviti i u narednom razdoblju, s naglaskom na znanstvena istraživanja šumskih požara.

Nastavak radionica

Vatrogasni centar Vučevica i danas je središte stjecanja brojnih novih znanja, a okuplja brojne stručnjake iz vatrogastva i srodnih disciplina.

Osim nastavka obuke spašavanja s visina i dubina, spašavanja u prometu, hot fire treninga i ventilacije na strukturnim požarima, danas se provodi i demonstracija rada vatrogasnih timova s potražnim psima, gašenje požara na zrakoplovu i helikopteru te rad s motornom pilom.

Na predavanjima polaznici će imati prilike upoznati se s razvojem sustava i video nadzora, ključnim za rano otkrivanje šumskih požara, benefitima korištenja dronova u vatrogastvu do požarno-sigurnosnih izazova solarnih elektrana i baterijskih skladišta električne energije.

Jedna od današnjih tema govori i o logističkoj potpori HV-a u sklopu koje piloti iznose svoja iskustva u gašenju kao i o navođenju te upravljanju zračnim vatrogasnim snagama.

Vaša reakcija na temu