Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JU ŠO HOO podupire kandidaturu Splita za domaćinstvo Europskih igara 2027.

HOO podupire kandidaturu Splita za domaćinstvo Europskih igara 2027.

'Neupitni su pozitivni učinci organizacije velikih sportskih natjecanja za grad i državu domaćina'

Zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić i voditelj Odsjeka za sport Igor Maretić u Zagrebu su održali radni sastanak s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom. Sastanak je održan u sklopu pripremnih aktivnosti HOO-a i Grada Splita po pitanju kandidature za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine. 

'Mateša je ovom prilikom istaknuo kako su članovi  Vijeća HOO-a  jednoglasno dali pozitivno mišljenje, odnosno punu potporu Gradu Splitu, što će dalje službeno uputiti Ministarstvu turizma i sporta, odnosno Vladi Republike Hrvatske, na daljnje razmatranje.  Uskoro se očekuje i održavanje radnog sastanka predstavnika Grada Splita i HOO-a s premijerom Plenkovićem. 

Također, u sklopu pripremnih aktivnosti predstavnici Grada Splita sudjelovali su i na konferenciji s temom 'Ekonomski i društveni učinci organizacije velikih sportskih natjecanja', koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U sklopu konferencije je predstavljena studija izvanrednog profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislava Globana.

U svom izlaganju Globan se posebno osvrnuo na organizaciju Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, iznijevši  podatak kako je sadašnja preračunata vrijednost organizacije Mediteranskih igara 1,25 milijarde dolara, s time da je naglasio kako su ekonomski učinci puno veći od uloženog. Naveo je da se sadržaji izgrađeni prije 43 godine i dalje svakodnevno koriste te da su Mediteranske igre promijenile vizuru grada Splita u pozitivnom smislu', priopćeno je iz splitske gradske uprave. 

Na konferenciji je zaključeno da su neupitni pozitivni učinci organizacije velikih sportskih natjecanja za grad i državu domaćina, a koji se manifestiraju kroz rast zaposlenosti i produktivnosti, porast investicija, promociju, utjecaj na zdravlje uslijed povećanog interesa djece i mladeži za sportsko-rekreativne aktivnosti motiviranim sportskim natjecanjem, unaprjeđenje sportske i druge infrastrukture te poboljšanje turističke ponude. 

Vaša reakcija na temu