Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MATIJEVIĆ O HAJDUKU 'Kako je postalo ok da javno laže predsjednik Nadzornog odbora?'

MATIJEVIĆ O HAJDUKU 'Kako je postalo ok da javno laže predsjednik Nadzornog odbora?'

'Vjerujem da svi gradski vijećnici imaju strahopoštovanje prema klubu i da bi sjednica na kojoj će se stvari otvoreno raščistiti bila dobrodošao početak'

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević osvrnuo se na situaciju u Hajduku, pri čemu je ukazao na potrebu raščišćavanja određenih pitanja na sjednici Gradskog vijeća. 

'Ako si političar, najbolje je ne spominjati Hajduk. Niti jedan političar nikad nije dobio punat na Hajduku. Politika se godinama igrala s klubom, mrcvarila ga, uhljebljivala najgore od najgorih, financijski pomagala da bi onda te novce izvlačila na različite načine, a u nogometu i Hajduku, kakav god bio, uvijek je bilo novca. Ljudi koje je postavila politika Hajduk su dva puta doveli na rub stečaja, odvojili ga od velikog dijela navijača, zagadili sve ono vrijedno i pošteno čim se hajdučki puk ponosio. 

Pojavljuju se navijači, oslobađaju Hajduk, postavljaju demokratski model i stvari se polako saniraju, odmiču politiku od kluba, a devijacije postaju stvar prošlosti. 

Nažalost, osim par osim svijetlih trenutaka i osvajanja kupa, u prvenstvu ni u Europi ne događaju se rezultati kojima smo se svi nadali. Bilo je svega - od sportske nesreće, Mamića i odnosa nogometnog saveza, lošeg ždrijeba do poraza od protivnika prije Velike Gospe za koje veći dio hajdukovaca nikad ranije nije ni čuo. 

No, koliko god izostanak sportskih rezultata frustrirao navijački puk, to je dio nogometa, dio odrastanja i nikako nije razlog da bi ikad itko trebao promisliti o povratku na staro. Bilo je i veličanstvenih trenutaka, emocija, povratak igrača kakve desetljećima nismo gledali na Poljudu, 100.000 članova i ostalih pobjeda koje ne treba zaboraviti', iznio je Matijević.

Naveo je, međutim, kako posljednjih mjeseci brinu, više od rezultata na kakve se naviklo, interni problemi koje Hajduk ima i koji posljednjih mjeseci sve češće izlaze na vidjelo. 

'Netransparentnost, neodgovornost za donošenje odluka, sukobi i taštine koje podsjećaju na sve ono ružno što smo vidjeli u klubu kad je njime gospodarila politika! Hajduk je prevažan, on je imovina, ali i dio identiteta ovog grada i ti sukobi prelijevaju se izvan granica Poljuda. 

Navijači su oslobodili i spasili Hajduk, ali niti žele upravljati niti upravljaju klubom. Oni znaju da im je mjesto na tribini. Članstvo i gledatelji su i danas najveća snaga Hajduka, oni žele birati vodstvo i žele vodstvo koje će donijeti napredak i rezultat.

Ako se oko nečega ovaj grad uspije često ujediniti, to je Hajduk, ali kad tu krenu podjele, a sad već eskaliraju, onda je to opasno i loše za Hajduk i za Split', smatra. 

Što je pošlo krivo? Matijević vjeruje da je možda bolje pitanje što može bolje. 

'To su teme koje treba otvoriti za stolom prije nego dodatno eskaliraju. Previše je ljubavi, truda i vremena uloženo u projekt da bi navijači mirno gledali neiskrenost, optužbe za nepotizam, netransparentnost, srozavanje ugleda pa i destabilizaciju kluba na samom početku sezone.

Prvi je korak otvoreni razgovor i puna transparentnost dok se ponovno ne uspostavi povjerenje. Ukidanje komentara na društvenim mrežama, slabljenje vlastitih medijskih kanala, presice s ograničenim brojem pitanja, skrivanje iza raznih komisija, skrivanje nadzornika, to sigurno nije put. 

Ivica Puljak, sviđao se on nekome ili ne (jasno je koji sam ja), demokratski je izabran voljom većine građana Splita koji su izašli na izbore. Kad je grad šporak, kad se ne donosi GUP, kad se ne grade priuštivi stanovi, on je odgovoran kao i zaslužan za ono što je dobro i građani će u svibnju odlučiti zaslužuje li on njihovo povjerenje ili treba doći netko drugi. Tko je od onih koje biramo odgovoran u Hajduku?  Kako smo došli da od uglednika koji su bolji od onog što imamo u politici - Pavasović, Paladino, Ramljak... - biramo između anonimusa za koje nikad nismo čuli?  Ako nije ok kad nam laže direktor Čistoće, kako je postalo ok da javno laže predsjednik Nadzornog odbora Hajduka (izdvojit ću samo slučaj Josipa Pavića). Kako se događa da i dalje brzo i trajno trošimo ljude kakvih nismo imali previše u novijoj povijesti kluba?

'Kako je postalo ok da javno laže predsjednik Nadzornog odbora?'

Politika nikad više ne smije ući u Hajduk jer se pokazalo da ne zna njime pravilno i pošteno upravljati, ali ne možemo prati ruke kad su u pitanju devijacije koje se događaju i osiguravanje transparentnosti, odgovornosti i evolucije. Vjerujem da svi kolege gradski vijećnici  imaju strahopoštovanje prema Hajduku i da bi sjednica na kojoj će se stvari otvoreno raščistiti bila dobrodošao početak. Pokažimo zrelost da stvari mijenjamo kroz razgovor i za stolom kako se isto ne bi ponovno trebalo dogoditi nakon pritiska s tribine', zaključio je. 


Vaša reakcija na temu