Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com / ilustracija Nije fiskalizirao račune za turističke izlete, priskrbio više od 170 tisuća eura

Nije fiskalizirao račune za turističke izlete, priskrbio više od 170 tisuća eura

Gospodarski kriminalitet

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju policijskih službenika Službe kriminalističke policije osnovano se sumnja da je 67-godišnjak počinio više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta. Radi se o kaznenim djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaji poreza ili carine, neisplati plaće, povredi prava iz socijalnog osiguranja i povredi obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, izvijestili su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Utvrđeno je da je osumnjičeni, kao odgovorna osoba i voditelj poslovanja trgovačkog društva, od početka 2020. do kraja 2023. organizirao različite vrste izleta plovilima i vozilima. Tijekom 2023.  zaposlio je 36-godišnjaka i 28-godišnjakinju koji su po njegovim uputama i u dogovoru s njime od turista izlete naplaćivali dijelom u gotovini ili bankovnim karticama te pritom nisu izdavali fiskalizirane račune.

Osim toga, kako bi potpuno izbjegao obvezu plaćanja PDV-a, osumnjičeni inozemne bankovne račune na koje su uplaćivana novčana sredstva nije prikazao u poslovnim knjigama društva niti je prijavio nadležnoj Poreznoj upravi, već je iznos od 84.730,00 eura naplaćenih karticama zadržao za sebe kao i iznos od najmanje 16.079,00 eura naplaćene gotovine za koje nisu izdani fiskalizirani računi umjesto da je tako naplaćene novčane iznose položio na žiro račun trgovačkog društva. U tome su mu pomogli spomenuti zaposlenici, stoji u priopćenju policije.

Nadalje, dogovorene isplate provizija i plaća zaposlenicima trgovačkog društva isplaćivao je u gotovini 'na ruke', čime im je uskratio njihova zakonska prava po osnovi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, odnosno nije obračunavao niti uplaćivao porez na dohodak. Također je utvrđeno da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve poslovne događaje iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi 170.975,27 eura. Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Vaša reakcija na temu