Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOĆ ISTRAŽIVAČA Saznajte što vas sve očekuje u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku!

NOĆ ISTRAŽIVAČA Saznajte što vas sve očekuje u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku!

Objavljen je detaljan program

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Kao i prošlih godina, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre. 

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati u petak, 27. rujna, na popularnim gradskim lokacijama u pet obalnih gradova:

DUBROVNIK - Studentski dom, Ul. Marka Marojice 2B

Dubrovački istraživači su za posjetitelje pripremili čak 15 različitih sadržaja. Moći ćete saznati više o financijskoj pismenosti i naučit ćete kako vlastitu ideju plasirati na tržište u obliku proizvoda ili usluge. Učenici će od prirodnog polisaharida izrađivati alternativni materijal u obliku gela i njime uklanjati nečistoće s površine drvene građe. Za osnovnoškolce i srednjoškolce smo pripremili kvizove s povijesnim temama. U radionici 'Pun i fit' ćete saznati puno korisnih informacija o zdravoj i nezdravoj hrani, a moći ćete kreirati idealni jelovnik. 'Kako se biljke nose sa stresom?, Kako štetni plinovi mogu narušiti naše zdravlje?' - saznajte ovo i još puno toga na Europskoj noći istraživača u Dubrovniku.

SPLIT - Prokurative i Francuska alijansa

U Splitu vas očekuje preko 30 zanimljivih sadržaja. Upoznajte život kukaca, naučite kako brže trčati, zavirite u tajni život bakterija! Moći ćete probuditi znanstvenika u sebi i sudjelovati u brojnim eksperimentima iz kemije i fizike. Naučit ćete i kako aktivno doprinijeti očuvanju kulturne baštine te kako koristiti nusproizvode prehrambene industrije i stvoriti vlastitu bioaktivnu ambalažu. Očekuju vas i prezentacije mediteranskog voća te raznih kozmetičkih proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja. Osim toga, za vas smo pripremili brojne interaktivne igre i kvizove o očuvanju okoliša, s posebnim naglaskom na morski svijet. U Francuskoj alijansi vas očekuju popularno znanstvena  predavanja zanimljiva svim generacijama.

ZADAR - Stari kampus Sveučilišta u Zadru i park Citadela

Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih osnovnih i srednjih škola i vrtića, udruga, muzeja i ostalih institucija, pripremili su bogat program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača.

Sveučilišna zgrada na Rivi i park Citadela pretvorit će se u čaroban svijet znanosti, gdje će mali i veliki istraživači moći sudjelovati u preko 60 različitih zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti.

Plovit će se zadarskim podmorjem, otkrivat će se tajne svemira, istraživati biljni i životinjski svijet, otkrivati kompleksnost ljudskog tijela, učiti o povijesti starih naroda i kultura, istraživati umjetnine poznatih ličnosti, kroz degustacije učit će se o zdravoj prehrani, zavirivat će se u mikroskope i još mnogo toga. Za svakog će se naći ponešto, a oni koji nađu sve čarobne ključeve, postat će Superjunaci i otključat će vrata zdravog grada Zadra!

Znatiželjni posjetitelji će imati priliku otkriti svoje skrivene talente, a oni najmlađi će otkriti da je biti znanstvenik najljepše zanimanje na svijetu.

PULA - Sveučilišna zgrada, Zagrebačka 30

Najmlađe posjetitelje u Puli očekuje arheološka igraonica. Djeca će se, kroz igru u pješčaniku, upustiti u otkrivanje arheoloških nalazišta te će imati priliku pronaći svoje prve artefakte i ekofakte, koje će potom promatrati pod stereomikroskopom. Svi sudionici će imati priliku koristiti polarizacijski

mikroskop i saznati što se sve krije u zemlji koju su arheolozi iskopali. Tražit će tragove prapovijesnih životinja, biljaka, ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena. Sudionici će kroz igru ,'U potrazi za Nemom' imati prilike upoznati tipove robota. Održat će se i edukativna radionica u kojoj će se sudionici moći upoznati s komercijalnim i alternativnim vrstama školjkaša u uvjetima klimatskih promjena.

RIJEKA - Exportdrvo

Posjetitelji Europske noći istraživača u Rijeci će i ove godine imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima, kroz koje će se na razumljiv i zabavan način predstaviti najnovija znanstvena otkrića i dostignuća.

Jeste li primijetili kako miris kokica može prizvati sjećanje na kino, a miris pečenih kestena na jesen? Kroz zabavni eksperiment saznajte kako začepljen nos može promijeniti naš doživljaj okusa i mirisa, osobito kad smo prehlađeni. Dođi na riječku Noć, postani podvodni detektiv, zakorači u sudnicu Pravnog fakulteta ili pak saznaj što rade vinske mušice u laboratoriju!

Ovo je samo mali dio onoga što vas čeka u petak, 27. rujna, od 17 do 22 sata, a detaljan program možete pronaći na našoj mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/ 

Sve aktivnosti besplatne i otvorene svima.

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost Obzor Europa projekta Reconnect science with the blue society - Blue-connect 2.0, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Vaša reakcija na temu