Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović OBILNE PADALINE: Na srednjem Jadranu u 48 sati palo dvostruko više kiše od mjesečnog rekorda!

OBILNE PADALINE: Na srednjem Jadranu u 48 sati palo dvostruko više kiše od mjesečnog rekorda!

Problem koji uzrokuje ovakve ekstreme je činjenica što je čitava atmosfera toplija

Meteorolog N1, Bojan Lipovščak, govorio je o nedavnim vremenskim ekstremima koje je donijela ciklona Boris.

'Hrvatska je na stražnjoj, južnoj strani Borisa. Imamo azorsku anticiklonu i anticiklonu nad Sibirom. Između te dvije anticiklone je prošao hladni zrak i formirao kaplju hladnog zraka koja se vrti nad Panonskom nizinom - centrom kaplje tog hladnog zraka.

Hladan zrak i dalje struji između te dvije anticiklone sa sjevera - od pola prema Alpama. Na Alpama se zaustavlja. I što se dešava?

On je vlažan, diže se na alpskoj prepreci, pritom se hladi, sva vlaga kondenzira i počinje padati. Imamo i snijega koji počinje padati na alpskoj prepreci. Ta prepreka ima efekt suprotan od fena', objašnjava meteorolog.

Sava se izlila u petak kao posljedica velike količine oborina u Sloveniji. Tamo je palo preko 100 ili 200 litara u dva dana.

'Kod nas je rekord u srednjem Jadranu, u zadarskom arhipelagu gdje je izmjereno 200, 300 litara na četvorni metar u 48 sati što je dvostruko više od mjesečnog rekorda', otkriva podatak Bojan Lipovščak.

Problem koji uzrokuje ovakve ekstreme je, kako objašnjava Lipovščak, činjenica što je čitava atmosfera toplija.

'Mi smo došli do onih stupanj i pol koji je limit određen Pariškim sporazumom i atmosfera je pokupila 10 posto više vlage. Tih 10 posto je ogromna količina kiše koja mora pasti negdje', kaže on.

Što se tiče izgleda da se i dalje kupamo u moru, oni su dobri. Meteorolog ističe da je more toplo.

'Još uvijek je na 24, 26 stupnjeva iako ga je bura izmiješala. Dolje je mnogo toplije od očekivanog', rekao je.

U nastavku idućeg tjedna ćemo i dalje biti pod utjecajem Borisa.

'Sporo prolazi, proširio se pa je dopro do 13, 14 kilometara. Polarni vrtlog se počinje formirati u drugoj polovini godine, ali on se trenutačno tek nazire', zaključio je.

Vaša reakcija na temu