Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: XPress U Zadar stigao luksuzni vlak Suisse Train Bleu, posjetit će Split i Zagreb

U Zadar stigao luksuzni vlak Suisse Train Bleu, posjetit će Split i Zagreb

U njegovom sastavu su četiri vagona različitih serija iz 60-ih godina prošlog stoljeća

Ljubitelje željeznice iznenadila je pojava kompozicije vlaka iz sastava švicarske željeznice na zadarskim prugama, pogotovo znajući da na relaciji Knin - Zadar dugi niz godina ne prometuju putnički vlakovi.

Naime, kako su rekli portalu XPress iz HŽPP-a, u Zadar je iz Rijeke stigao posebni luksuzni vlak Suisse Train Bleu. Vlak je iz kolodvora Rijeka krenuo 17. rujna i u Zadar stigao u 16.33 sati. Iz Zadra vlak kreće 19. rujna u 8.33 prema Splitu u koji dolazi u 12.56 sati. Istoga dana vlak će iz Splita krenuti u 16.46 sati za Zagreb GK u koji dolazi 20. rujna u 00.50 sati. Dana 21. rujna vlak će iz Zagreb GK prema Ljubljani krenuti u 8.35 sati.

U organizaciji Swiss Rail Toura, u sastavu vlaka su četiri vagona različitih serija iz 60-ih godina prošlog stoljeća. 

Iz HŽ Infrastrukture su za XPress naveli kako je u lipnju odabran izvođač radova za obnovu 73 km pruge Knin - Zadar. Vrijednost radova iznosi oko 70 milijuna eura (+ PDV), a izvodit će ih tvrtka Swietelsky. Radovi će obuhvatiti kompletnu sanaciju gornjega pružnog ustroja (tračnice i pragovi), ugradnju skretnica u kolodvorima te sanaciju željezničko-cestovnih prijelaza.

Rok za završetak je četiri godine od uvođenja izvođača u posao. Projekt će se financirati iz državnog proračuna, odnosno kredita Europske investicijske banke (EIB) s kojom je ugovor o financiranju potpisala Vlada RH.

Zgrada željezničkog kolodvora Zadar trenutačno nije obuhvaćena projektom rekonstrukcije pruge. U kolodvoru Zadar, u ovoj fazi, izvode se radovi na uređenju uredskih prostorija u prizemlju zgrade za potrebe djelatnika Sektora za promet te zakupnika, koji u zakupu ima dio prizemlja i prvi kat zgrade.

Vaša reakcija na temu