Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLJESAK POKRETAČIMA: Svečano otvorena dvodnevna konferencija Hrvatsko - francuski upravni dani

PLJESAK POKRETAČIMA: Svečano otvorena dvodnevna konferencija Hrvatsko - francuski upravni dani

'Država treba biti servis građanima'

Dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija Hrvatsko-francuski upravno pravni dani počela je u MEDILS-u.

 'Upravni ugovori' je ovogodišnja tema konferencije. Međunarodna znanstvena suradnja ove godine slavi punoljetnost, stoga ne čudi veliki broj uzvanika koji su se okupili i uvodno obratili. Iako relativno mlado, naše Sveučilište koje ove godine slavi 50. obljetnicu, razvilo se u respektabilnu ustanovu unutar europskog pa i svjetskog obrazovnog prostora i prepoznatljiv je simbol kvalitete i vrhunske znanosti. Jedan od njegovih temeljnih stupova sasvim sigurno je Pravni fakultet koji to dokazuje i uspješnom organizacijom ovakvog skupa koji okuplja pravnu elitu dviju zemalja Francuske i Hrvatske - kazao je prorektor Nikola Koceić Bilan

Posebno im je, rekao je, drago što se skup odvija u prostoru koji je sada integralni dio Sveučilišta i jedan je od najljepših na Mediteranu. Ministri prof.dr.sc. Radovan Fuchs i Damir Habijan koji su se obratili okupljenima složni su da je snaga skupa i u tome što omogućuje obostranu razmjenu mišljenja iz čega proizlaze nova rješenja koja će dalje dovesti do unaprjeđenja sustava javne uprave. 

- Država treba biti servis građanima u smislu da kroz javnu upravu građani imaju jasne postupke i da se smanji birokratiziranje sustava. Također, da se smanji broj predmeta koji završe na sudovima, pa i kroz postupke mirenja - naglasio je Habijan. 

Sličnog mišljenja je i rektor Sveučilišta Panthéon-Assas, Paris 2 Stephane Braconnier koji je kazao kako je svrha ovakvog skupa poboljšanje pravnih praksi i zakonodavstva u suvremenom svijetu koji je sve složeniji i pun novih izazova. 

- Za nas je dobro vidjeti drugačije prakse jer u u nekim stvarima još smo konzervativni, a hrvatski stručnjaci mogu čuti naša iskustva i primijeniti ih - dodao je rektor Braconnier. 

Skup je moderirao prof. dr. sc. Neven Šimac, predsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja 'Robert Schuman'. Izdvojimo i da je posebno pozdravljena Bosiljka Britvić-Vetma, inače dugogodišnja članica Organizacijskog odbora, a skup su pratili još i dekan Pravnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Ratko Brnabić, francuski veleposlanik Fabien Fieschi, predstavnica Odjela za izvješće i studije, Državni savjet Republike Francuske Martine de Boisdeffre, professor emeritus Sveučilišta Pantheon-Assas Pariz 2, Marc Gjidara, jedan od pokretača ovog skupa. Zatim predsjednica Visokog upravnog suda Inga Vezmar Barlek, dožupan Stipe Čogelja gradonačelnik Ivica Puljak, predstavnica Ustavnog suda Snježana Bagić i ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Vlade Zdenka Pogarčić

Na kraju svečanosti se zapljeskalo Britvić Vetmi i Gjidaru zbog iznimnih zasluga za hvalevrijedne (znanstvene) spone koje na ovim osnovama traju 18 godina.

Vaša reakcija na temu