Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Potpisan prvi kolektivni ugovor za radnice i radnike u dječjem vrtiću Dugopoljski maslačak

Potpisan prvi kolektivni ugovor za radnice i radnike u dječjem vrtiću Dugopoljski maslačak

Načelnik Perica Bosančić prihvatio je zahtjeve Sindikata

Zaključen je prvi, povijesni kolektivni ugovor za radnice i radnike u dječjem vrtiću Dugopoljski maslačak, kojem je osnivač općina Dugopolje.

Kolektivni ugovor potpisan je prije svega zahvaljujući dobroj suradnji pregovaračkog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, u čijem su sastavu Anita Jurić Golo, sindikalna predstavnica te Ivana Sekelez, Dajana Vrkić i Vjerica Plazibat, članice pregovaračkog odbora te Općine Dugopolje, u čijem su sastavu Perica Bosančić, općinski načelnik i Gorita Tadić, Anita Marasović i Miranda Caktaš, članice.


'Članovi pregovaračkog odbora zadovoljni su brzo i uspješno okončanim kolektivnim pregovorima, a posebno ističemo kako je općinski načelnik Perica Bosančić, prihvatio zahtjeve Sindikata koji su bili usmjereni na usklađivanje plaća u dječjem vrtiću s visinom plaća u osnovnim školama, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju', priopćeno je iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske. 

Načelnik je, ističu, otpočetka pokazao interes za uspostavljanje socijalnog dijaloga s predstavnicima sindikata, te smo vodili i okončali kolektivne pregovore u dobroj vjeri i na zadovoljstvo obje strane.

Potpisivanjem kolektivnog ugovora, radnice i radnici će u više navrata dobiti povećanje plaće od sveukupno više od 30 %, i to počevši od srpnja ove godine te završno u siječnju 2025. godine, kada će plaće radnika u Dječjem vrtiću Dugopoljski maslačak biti u potpunosti usklađene s plaćama radnika u osnovnim školama, dok su za pojedina radna mjesta osigurane i veće plaće od onih predviđenih Zakonom.

Također, zaključivanjem kolektivnog ugovora, radnicima DV Dugopoljski maslačak osigurana su i druga materijalna prava (regres, božićnica, dar djeci, jubilarna nagrada i dr.), kao i nematerijalna prava (pravo na godišnji odmor, plaćeni dopust, neplaćeni dopust, sistematski pregled i dr.).

'Ovakav proces kolektivnog pregovaranja i pristup Općine te načelnika, primjer je dobre prakse za uspostavu socijalnog dijaloga, koju se nadamo da će prihvatiti i provoditi i druge općine i gradovi u okruženju, koje nažalost u ovom trenutku takvu praksu nemaju', ističu iz sindikata.

Vaša reakcija na temu