Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSJEDNIK ZADARSKE SKUPŠTINE: 'Predlažem županu da u svaki budući natječaj stavi naznaku - rezervirano za partijske činovnike'

PREDSJEDNIK ZADARSKE SKUPŠTINE: 'Predlažem županu da u svaki budući natječaj stavi naznaku - rezervirano za partijske činovnike'

Natječaj za ravnatelja Narodnog muzeja Zadar

Nakon što je Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar poništilo ponovljeni natječaj za izbor ravnatelja, a potom predložilo županu Zadarske županije da kao vršiteljicu dužnosti imenuje Vesnu Sabolić, jednu od kandidatkinja na tom istom natječaju, potpredsjednik Skupštine Zadarske županije, Davor Čerkuč iz stranke Centar, upitao je zbog čega je natječaj uopće poništen.

'Nejasno je zašto je gospođa Sabolić dobra kao v.d., a nije kao ravnateljica? Pokušava li je tako župan Božidar Longin kontrolirati, u političkom igrokazu koji se odvija između njega i gradonačelnika Zadra Branka Dukića?', pita se Čerkuč i pojašnjava da su njih dvojica razgovarali o uređivanju osnivačkih prava nad Narodnim muzejom Zadar. 

Naime, Grad Zadar od Narodnog muzeja želi preuzeti Muzej Grada i Galeriju umjetnina, dva najvrjednija odjela te ustanove, s tradicijom dugom 180 godina, čime bi se Narodni muzej sveo samo na prirodoslovnu i etno zbirku.

'Posrijedi je vjerojatno stranački sukob u kojem su Županija i Grad svoj odnos pretvorili u bipolarnu patologiju unutar koje se našao Muzej. Loše upravljanje i prepucavanja preko leđa kulturnih institucija razlozi su zbog kojeg iz Zadra odlaze talentirani mladi kadrovi. Oni žele vidjeti promjene i modernizaciju kulturne scene, a ne gledati raspodjelu plijena. Predlažem županu da do kraja svog mandata u svaki budući natječaj stavi naznaku 'rezervirano za partijske činovnike' ili barem da kandidatima koji su izvrsno kvalificirani, mladi i imaju želju podići nivo kulturnog života, zaželi sretan put kada odlaze iz Hrvatske', rekao je Čerkuč.

'Ako je kultura svakodnevna pobuna protiv siromaštva uma, kao što je napisala Elena Ferrante, mi se protiv tog siromaštva uskoro nećemo imati čime boriti, jer će HDZ kulturu dokrajčiti', dodao je, ističući da se problematika Narodnog muzeja ne odnosi samo na upravljanje jednom institucijom. 

'Muzeji bi kao nosioci kulturnog nasljeđa trebali služiti zajednici, no ovdje su samo instrument u rukama nekulturnih političkih elita, kojima nikakav razvoj nije u interesu jer im izravno ugrožava opstanak na vlasti', zaključio je Čerkuč.

Vaša reakcija na temu