Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Otvaranje MHK-a u Gradskoj knjižnici Kaštela: 'Pričaj mi o Poljičkoj kneževini (veze Poljica i Kaštili)'

Otvaranje MHK-a u Gradskoj knjižnici Kaštela: 'Pričaj mi o Poljičkoj kneževini (veze Poljica i Kaštili)'

Poslužit će se soparnik

'Pričaj mi o Poljičkoj kneževini (veze Poljica i Kaštili)' naslov je predavanja Snježane Kordun, kulturne antropologinje i interpretatorice baštine specijalizirana za povijest i kulturu Poljičke kneževine, s kojim će Gradska knjižnica Kaštela započeti ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Kaštelima. 

U sklopu predavanja s podnaslovom 'Narodni život i običaji u povijesnoj Poljičkoj kneževini', koje Gradska knjižnica Kaštela organizira u utorak, 15. listopada, u 19.30 u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu nastupit će Pučki pivači župe sv. Jurja m. - Kaštel Sućurac. Nazočni će se nastaviti družiti uz tradicionalni poljički specijalitet - soparnik.


'Poljička kneževina autonomna je povijesna regija koja je baštinila svoju samostalnost punih šest stoljeća. Smjestila se između rijeka Cetine i Žrnovnice te Jadranskog mora. Najvažniji je pravni dokument Poljičke kneževine Poljički statut Poštovani, jedan od najstarijih pravnih hrvatskih dokumenata. Poljički statut pisan je poljičkim narodnim pismom poljičicom koja se koristila od 11. do 20. stoljeća, a danas je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. 

Zahvaljujući hrabrim Poljičanima i Poljičankama nekad, ali i tragovima poljičkih junakinja i junaka danas, Poljičani i Poljičanke žive svoju baštinu. O svemu ovome govorit će mr. sc. Snježana Kordun.

Vaša reakcija na temu