Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREPUNA DVORANA Županija dodijelila bespovratna financijska sredstava 259 malih gospodarstvenika

PREPUNA DVORANA Županija dodijelila bespovratna financijska sredstava 259 malih gospodarstvenika

Prijava je bilo puno više...

U okviru Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava s 259 subjekata malog gospodarstva.

Iznos od 1.021.146,70 eura se podijelio kroz tri mjere vezane za poduzetništvo - poduzetnici početnici, žene poduzetnice i očuvanje tradicijskih zanata.

- Prijava je bilo i više, vidimo da je interes puno veći, ali kroz rebalans proračuna osigurat ćemo za sve njih ugovore. Riječ je o 612 poduzetnika početnika, žena poduzetnica i očuvanja tradicijskih zanata. Vrijednost ovoga danas i toga što ćemo kroz rebalans osigurati iznosi gotovo 2.200.000 eura. Ono što je jako bitno je da kroz ove mjere i poduzetnici u gradu Splitu dobivaju određena sredstva - oni koji zadovoljavaju uvjete oko 2500 eura, oni koji su stariji od 50 godina, a kreću u svijet poduzetništva imaju 4000 eura. Sva sjedišta poduzetnika koja su van grada Splita imaju 4000 eura, a oni koji imaju preko 50 godina, a kreću u svijet poduzetništva će dobiti 7000 eura. Isto tako vrijedi i za žene početnice, ali one su posebna kategorija. Za očuvanje tradicijskih zanata dobiva se 7000 eura, a za osobu s invaliditetom koja je poduzetnik osigurano je 7000 eura - nabrojao je župan Blaženko Boban.

Otkrio je kako je u 2023. godini na području županije registrirano 17.200 poduzetnika, što je 16 posto više nego godinu ranije. Gospodarstvenici s našeg područja 2023. godine su zaposlili preko 89 tisuća ljudi, što je 6200 osoba više u odnosu na godinu ranije. Zanimljiv je podatak da su prošle godine ostvarili prihod od 10.8 milijardi eura, što je povećanje od 21 posto u odnosu na 2022. godinu.

Župan se nada da i mjere Županije doprinose tome. Podsjetio je kako se za ovakve potpore mogu natjecati svi oni čija tvrtka nije starija od dvije godine, a imaju barem jednog zaposlenog. Prijavljivati se mogu ponovno, ali moraju zaposliti još jednu osobu, a također, zbog ostvarenja prava na ovu mjeru, nisu isključeni iz drugih javnih poziva unutar aplikacije 'Pravo misto'.

Ante Dragušica iz Trilja jedan je od poduzetnika koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva. Čak i bez toga, kaže, uredno funkcioniraju, ali će im dobro doći financijska pomoć.

- Otvorio sam firmu za izradu betonskih elemenata, a inače sam jedini proizvođač armirano betonski kamina iz jednog komada u Hrvatskoj - otkrio je Dragušica.

- Jako sam sretna i zahvalna zbog poticaja koji sam dobila, uložit ću novac u marketing i informatičku podršku - najavila je Mirjana Lubina iz Imotskoga koja je dobila poticaj za žene poduzetnice koja je bavi dizajnom interijera.

Preko milijun i 21 tisuću eura današnjim potpisivanjem ugovora se raspodijelilo poduzetnicima s područja županije s ciljem smanjenja početnih financijskih izdataka prilikom pokretanja poslovanja, proširenja postojećeg poslovanja, stvaranja novih radnih mjesta, jačanja dinamike poduzetništva žena, poticanja ulaska u svijet malog gospodarstva i poduzetništva, povećanja broja mikro, malih i srednjih poduzeća, razvoja i rasta gospodarskih aktivnosti, usmjeravanja regionalnog gospodarstva prema prioritetnim područjima te jačanja regionalne gospodarske konkurentnosti.

Vaša reakcija na temu