Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ramljak na skupu posvećenom programu Obzor Europa: 'Hrvatska je trenutno na 0,4 % uspješnosti'

Ramljak na skupu posvećenom programu Obzor Europa: 'Hrvatska je trenutno na 0,4 % uspješnosti'

'Izvrsna je prilika za suradnju s Afrikom'

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, otvorio je, prema njegovim riječima, iznimno važan Sveučilišni dan programa Obzor Europa na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS). Riječ je o skupu koji su organizirali MedILS, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Odjel za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu. 

Program Obzor Europa, napomenimo, usmjeren je na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih problema poput klimatskih promjena i održivog razvoja te promicanje inovacija koje imaju za cilj unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe. 

'Simpozijem promičemo kompetitivne europske projekte koji osiguravaju znanstvenu izvrsnost i razvoj inovacija kao i nova zapošljavanja mladih ljudi na našem Sveučilištu. Ovdje su i, među ostalima, kolege iz Zadra i Osijeka, što dokazuje da širimo pozitivne krugove i dajemo MedILS-u značaj koji treba imati. Idemo velikim koracima naprijed - okupljamo kako znanstvenike iz naše države tako i one iz inozemstva koji su voljni participirati u radu ovog instituta. 

Nije nam ideja bila samo nastaviti s istraživanjem života, koje je MedILS od početka radio, već i dodatno oplemenjivanje. Želja nam je, naime, u ovom predivnom okruženju organizirati svojevrsni međusveučilišni centar nalik dubrovačkom, kakav je potreban Splitu i cijeloj Hrvatskoj. Splitski znanstvenici u posljednjih pet godina objavili su 6500 radova od 15.300 ukupno. Treba im ovakav institut na kojem mogu pokazati svoju pamet kao i spremnost na suočavanje sa znanstvenim izazovima na svjetskoj razini', istaknuo je rektor Ljutić. 

Moderatorica je skupa dr. sc. Danica Ramljak, v.d. ravnateljica Mediteranskog instituta za istraživanje života Sveučilišta u Splitu. Iz perspektive dugogodišnje recenzentice projekata u Europskoj komisiji kao i iskustva rada na istima u Svjetskoj banci naglasila je kako je Obzor Europa najvažniji kompetitivan način na koji hrvatski znanstvenici mogu pokazati svoju kvalitetu. 

'Obzor Europa prestižan je program, teško je pripremiti projekte. Ovakve radionice znanstvenicima pomažu pri pripremi, plasmanu prema partnerima, dovođenju do razine pozitivne ocjene te implementaciji. Hrvatska je trenutno na vrlo niskih 0,4 % uspješnosti. Stoga su ovdje kolege iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Agencije za mobilnost u programe EU-a, profesori s FER-a i Instituta Ruđera Boškovića - dviju najuspješnijih institucija u Horizon Europeu - te predstavnici iz privatnog i znanstvenog sektora koji će predstaviti uspješne projekte i dvije konzultantske kuće', navela je Ramljak. 

Govornici su na konferenciji, uz nju: Zorana Barišić, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor Europa, MZOM, dr. sc. Lucijano Jakšić, nacionalna osoba za kontakt za Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora, AMPEU, stručnjaci iz konzultantskih tvrtki IMPULS Savjetovanje d.o.o. i Research and Innovation Services - RISE, zatim prof. dr. sc. Maja Matijašević, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, evaluatorica programa Obzor Europa, Žana Fakin, nacionalna osoba za kontakt za Klaster 5 i 6, AMPEU, Ivana Bezmalinović, nacionalna osoba za kontakt za Klaster 1 - Zdravlje, AMPEU, Tonka Petričević, voditeljica Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu. Uspješne projekte predstavljaju prof. dr. sc. Ana Marušić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i Lürssen Design Center Kvarner d. o. o.

Ramljak je, referirajući se na svoj intenzivan rad s Afrikom u posljednje vrijeme, napomenula da au afrički studenti napravili golem iskorak u Horizonu kao i da je hrvatskim znanstvenicima na raspolaganju još jedan instrument. Pritom ih je potaknula na uspostavu suradnje. 

'Hrvatski znanstvenici još nisu prijavljivali projekte tog tipa. Izvrsna je prilika za suradnju s Afrikom koja ima više od 70 % populacije mlađe od 30 godina, dok Hrvatska i Europa generalno bilježe demografske probleme zbog jako stare populacije', pojasnila je. 

U obraćanju predstavnicima medija dotaknula se i budućnosti MedILS-a koji sada djeluje pod okriljem Sveučilišta u Splitu, opisavši je kako itekako svijetlu. Naznačila je pritom kako je posrijedi provjereno dobar model - svugdje su u svijetu upravo sveučilišta baza. Dodala je i da surađuje s njegovim osnivačem profesorom Miroslavom Radmanom na čiji se znanstveni doprinos ondje i dalje računa. 

Vaša reakcija na temu