Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sinj.hr SINJ Održan sastanak za Dane Alke i Velike Gospe

SINJ Održan sastanak za Dane Alke i Velike Gospe

Evo što je dogovoreno

U sinjskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak ususret ovogodišnjim 309. alkarskim svečanostima i blagdanu Velike Gospe, ujedno i Danu grada. Tema sastanka bila je sigurnost i funkcioniranje gradskih službi za vrijeme održavanja manifestacije 'Dana Alke i Velike Gospe 2024.'

Uz gradonačelnika grada Sinja Mira Bulja i njegove suradnike, na sastanku su sudjelovali predstavnici žurnih službi, crkve i tvrtki u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Sinja. Gradonačelnik Bulj istaknuo je važnost ovakvih sastanaka u ljetnom periodu, posebno za nadolazeće dane kada se u Sinju očekuje veliki broj posjetitelja. Naglasio je kako je svakim danom u Sinju sve više turista, a rapidno raste i broj hodočasnika te kako se gradske službe trebaju pripremiti za siguran boravak gostiju i hodočasnika u Sinju. 

Napomenuo je kako je Grad Sinj donio program kulturno-sportske i zabavne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, koja će trajati puna dva mjeseca te da će organizacija događanja zahtijevati veći angažman grada i gradskih službi.

Fra Marinko Vukman, gvardijan sinjskog samostana naglasio je kako se ove godine očekuje puno veći broj hodočasnika, a središnje misno slavlje za Veliku Gospu u Sinju prenosit će i HRT. Gvardijan je  napomenuo kako su u suradnji s Gradom Sinjem i gradonačelnikom poboljšali uvjete za hodočasnike te među ostalim izgradili nove WC-e za hodočasnike u krugu crkvenog obora koji su prilagođeni za invalidne osobe.

Načelnik Policijske postaje Sinj Mislav Filipović Grčić izrazio je zadovoljstvo stanjem sigurnosti na području te rekao kako je policijska postaja spremna za sve izazove. Također, napomenuo je kako treba prije blagdana Velike Gospe upozoriti građane na područje gdje će se odvijati procesija da ne parkiraju automobile kako bi prohodnost vjernika bilja bolja.

Gradonačelnik se osvrnuo na prošlogodišnje probleme u prometu te naglasio kako će i ove godine parking biti besplatan za sve građane te da očekuje korektnu suradnju sa svim službama. Napomenuo je kako će u gradu biti jedinstvena glazba s naglaskom na domaću domoljubnu glazbu.

Dr. Jakov Škaro, šef sinjske hitne medicinske pomoći, naglasio je kako je hitna služba dobila novi T2 tim te očekuju da će biti spremni za intervencije tijekom ljeta.

Stipe Ančić, zapovjednik sinjske JVP i DVD-a, izvijestio je gradonačelnika kako su vatrogasci spremni za nadolazeću sezonu, imaju 45 ljudi, 15 vozila, pojačana dežurstva te su spremni za sve intervencije.

Kristina Šandrić, direktorica Kamička, istaknula je kako su spremni na dodatni rad. Gradonačelnik je pohvalio djelatnike čistoće i zahvalio im što su uvijek na raspolaganju te istaknuo kako se za vrijeme ovih ljetnih dana treba radnike nagraditi i većinu njih koncentrirati na sinjsko područje jer grad mora biti čist.

Toni Jurić Šolto, direktor sinjske tvrtke 'Kamičar', rekao je kako je u gradu manje za oko 200 parkirnih mjesta u odnosu na prošlu godinu, no da će se naći rješenje za smještaj velikog broja posjetitelja, a također će angažirati i studente kako bi odoljeli izazovima koji ih očekuju.

Jure Vrančić iz Vodovoda naglasio je kako će većina cesta biti prohodna, dok će od 3. do 19. kolovoza 2024. državna cesta D1 prema Splitu biti otvorena, a u roku dva tjedna svi otvoreni kanali na cestama zbog Aglomeracije će se zatrpati kako bi se promet odvijao bez većih poteškoća.

Jerko Ivandić iz Viteškog alkarskog društva rekao je kako se na alkarskom trkalištu postavljaju palke te da se rješava problem sa strujom, a uskoro će sve biti spremno za alkarske svečanosti

Gradonačelnik se dotaknuo i pitanja sigurnosti te je najavio kako će pisati ministru Božinoviću da jače zaštiti granicu u ljetnom periodu kad je vidljivo da je ilegalnih migranata zbog sigurnosti građana i hodočasnika.

Gradonačelnik je najavio kako je ovo tek prvi u nizu sastanaka kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost za nadolazeće blagdane.

Vaša reakcija na temu