Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SPLITSKI UGOSTITELJI 'Pokazalo se da restorani i kafići nisu centar širenja koronavirusa'

SPLITSKI UGOSTITELJI 'Pokazalo se da restorani i kafići nisu centar širenja koronavirusa'

Dokaz tomu vide i u situaciji u Dubrovniku

Početkom ožujka su otvorile terase ugostiteljskih objekata, dugo se odlučivalo hoće li uopće jer su brojke počele rasti koncem veljače. U međuvremenu, stigao je i britanski soj koronavirusa u Splitsko - dalmatinsku županiju i još je porastao broj oboljelih.

Postavilo se opet pitanje mjera, a otvaranje i unutrašnjosti kafića, konoba i restorana se ne spominje.

- Drago nam je da ugostiteljstvo nije prouzročilo rast, znamo da su brojke počele skakati ranije. Svakako u prilog tome govori i situacija u Dubrovačko - neretvanskoj županiji gdje nisu kafići ni restorani otvarali zbog većih žarišta, a bolest se širila - komentirao nam je Stipe Jeličić iz udruženja ugostitelja.

Dodao je i kako je i  Nastavni zavod za javno zdravstvo izdvojio privatna okupljanja kao razlog drastičnog porasta u posljednje vrijeme. 

- Sjedenje na terasi, na otvorenom i to u kontroliranim uvjetima očito nije razlog povećanja oboljelih - iznio je.

Što se tiče stanja ugostitelja zbog epidemije koronavirusa, kako je rekao, na respiratoru su, ali srećom imaju dobru suradnju s Ministarstvom rada. Izašli su im ususret s očuvanjem radnih mjesta i fiksnim troškovima.

- Pozivamo ih da i nastave - poručio je Jeličić.

Kazao je i da je jasno da neće biti predsezone te da se na nivou države mora učiniti sve kako i sezona bila donekle dobra. Od brzih testova, reklamiranja kao sigurne zemlje pa do što masovnijeg cijepljenja.

Vaša reakcija na temu