Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Engin Akyurt from Pixabay Stanovnici sela istočnog dijela Općine Unešić  napokon će dobiti pitku vodu!

Stanovnici sela istočnog dijela Općine Unešić napokon će dobiti pitku vodu!

Jedan od razloga zbog kojeg ovaj problem nije bio riješen je i 20 godina duga bitka koju su Općina Unešić i Šibensko-kninska županija vodili protiv izgradnje Centra u Lećevici

Inicijativni odbor sela Gornje Vinovo, Čvrljevo, Gornje Utore, Donje Utore i Visoka predvođen svojim predstavnikom Petrom Melvanom, u više navrata, obraćao se Općini Unešić, Šibensko-kninskoj županiji i komunalnom poduzeću Vodovod i odvodnja Šibenik, za zahtjevom da se za sela istočnog dijela Općine Unešić osigura pitka voda.

Nakon ranijeg neuspjeha, Inicijativni odbor obratio se i zamjenici župana Iris Ukić Kotarac koja je na njihovu zamolbu žurno organizirala sastanak. Dana 11. rujna 2024. godine, u sjedištu Županije, s namjerom da se riješe ovaj dugogodišnji tehnički i dijelom politički problem, okupili su se župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac i službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove - Sanja Slavica Matešić, načelnik Općine Unešić Živko Bulat, zamjenik načelnika Valentin Pranić te predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Višić i vijećnik Dinko Milić, v.d. direktorica vodno-gospodarskog odjela Split u Hrvatskim vodama - Irina Putica, tehnički direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Željko Štrkalj, članovi Inicijativnog odbora sela Gornje Utore Petar Melvan, Gornje Vinovo - Vedran Listeš i Marko Ivić, Čvrljevo - Željko Božić-Petričević te Visoka - Marjan Lemo, Ante Tomić i Josip Bošnjak.

Problem koji se pokušao riješiti 2012. godine, konačno će biti riješen

Jedan od razloga zbog kojeg problem vodoopskrbe na tom području nije bio riješen je i dvadeset godina duga bitka koju su Općina Unešić i Šibensko-kninska županija vodili protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lećevici za potrebe Splitsko-dalmatinske županije.

'Demografska obnova i zadržavanje ljudi u ruralnim krajevima, najbolje se postiže ulaganjem u komunalnu infrastrukturu. Jednokratne pomoći bacanje su novca, vodoopskrba je ključ', kazala je zamjenica župana, Iris Ukić Kotarac.

Upravo u tu svrhu, na inicijativu predsjednika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije, Stipe Petrine, 2022. godine osmišljen je i pokrenut poseban program (koji je i proširen na sva infrastrukturna ulaganja), a kojemu je svrha pomoći nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u razvoju vodovodne infrastrukture.

Pomoć države

V.d. direktorica vodno-gospodarskog odjela Split u Hrvatskim vodama, Irina Putica, na sastanku u Županiji, podržala je inicijativu i istaknula potrebu i nužnost izgradnje magistralnog vodovoda kojim bi se osigurali uvjeti za sigurnu opskrbe vodom istočnog dijela Šibensko-Kninske županije i dijela Splitske županije. Naglasila je da je ovaj projekt od iznimne važnosti za Šibensko-kninsku i Splitsku županiju, uz napomenu ovogodišnjih redukcija vode u Zadarskoj županiji koje su se dogodile između ostalog i zbog nepovezanosti cjelovitog sustava opskrbe vodom te istaknula da se izradi projekta treba pristupiti tako da lokalni vodovod bude povezan s glavnim magistralnim cjevovodom.

Upravo zbog toga, usvojen je prijedlog tehničkog direktora Vodovoda i odvodnje Šibenik, Željka Štrkalja, da, s obzirom na novonastale uvjete na terenu, Hrvatske vode naruče izradu novelacije postojećeg idejnog rješenja iz 2012. godine za izradu glavnog voda na temelju koje će se izraditi hidraulički model i novi projektni zadatak.

Slijedom navedenog, posebnim zaključkom, utvrđeno je da su Hrvatske vode - Split nositelji izrade projektne dokumentacije i realizacije te da će iste naručiti reviziju postojećeg koncepcijskog rješenja iz 2012. godine i na temelju toga izraditi projektnu dokumentacija vodoopskrbne mreže za sela Gornje Vinovo, Čvrljevo, Gornje Utore, Donje Utore i Visoka na području Općine Unešić.

Sredstava za izradu projektne dokumentacije osigurat će Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska županija i Hrvatske vode Split u proračunima za 2025. godinu te je utvrđeno da će se pokrenuti posebne procedure kako bi sredstva bila osigurana na vrijeme.

Kako bi se osiguralo praćenje projekta i spriječilo gubljenje vremena, Županije će formirati  radnu skupinu za praćenje i provedbu projekta vodoopskrbe. Prijedlog je da voditelj radne skupine od strane Šibensko-kninske županije bude dožupanica Iris Ukić Kotarac, a od strane Splitsko-dalmatinske županije dožupan Stipe Čogelja.

Budući da će realizacija projekta izgradnje vodoopskrbne mreže  potrajati (cca i 5 godina), u međuvremenu će Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, u svrhu  bolje opskrbe vodom sela Općine Unešić i uz podršku Općine Lećevica, sufinancirati nabavku jedne cisterne za vodu.

Vaša reakcija na temu