Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVE JE ISPLANIRAO Filip Zavadlav snimao pripreme za masakr u Varošu – vježbao je pucajući iz kalašnjikova u bačvu

SVE JE ISPLANIRAO Filip Zavadlav snimao pripreme za masakr u Varošu – vježbao je pucajući iz kalašnjikova u bačvu

Automatsku pušku nabavio je tri mjeseca prije krvavog pohoda

U mobitelu Filipa Zavadlava, optuženog za trostruko teško ubojstvo u Splitu, policija je pronašla video zapise iz kojih je vidljivo kako na nepoznatom i nenaseljenom mjestu puca iz automatske puške, najvjerojatnije kalašnjikova, u improviziranu metu – metalnu bačvu s udaljenosti od pedesetak metara. Zapis je nastao između 16.17 i 16.30 sati 11. prosinca 2019., točno mjesec dana prije varoškog masakra. U zapisu je bila vidljiva i nepoznata osoba koja na istom mjestu puca u istu improviziranu metu. Snimka je nastala istog dana u 16.20 sati. 

Policija je pregledom komunikacije na koncu utvrdila da se radi o 23-godišnjaku iz Splita. Zavadlav mu je poslao zapis i pitao ga kako je zadovoljan s videom. 'Bomba, dragi', odgovorio mu je mladić. 

U mobitelu je pronađeno više fotografija na kojima Zavadlav sjedi za radnim stolom na kojem se nalazi spremnik i više metaka. U ruci drži kalašnjikov. Fotografije su nastale u njegovom podstanarskom stanu 11. i 12. listopada, 20. studenog, 11., 13., i 25. prosinca prošle godine i 5. siječnja 2020. Na fotografijama je još jedna osoba za koju je policija utvrdila da se radi o 25-godišnjaku uz Splita. 

Temeljem video zapisa i fotografija, zaključeno da je Zavadlav kalašnjikov nabavio najvjerojatnije u rujnu 2019. od nepoznate osobe zajedno s najmanje dva spremnika municije te započeo s vježbanjem. 

Čudno je da okrivljenik, koji je do tada bio relativno mirna osoba koja nije pokazivala nikakvu sklonost prema vatrenom oružju, nabavio vrlo ubojito oružje s velikom količinom municije, zamijetio je tužitelj Žarko Štrbac. Zaključio je kako je to napravio isključivo u cilju da oružje upotrijebi za likvidaciju. Sve je dobro isplanirao, nabavio je krajnje ubojitu pušku i veliku količinu municije, konstatirao je Štrbac. 

'Donio je čvrstu odluku, nije mu svrha bila nasumično pucanje, već prema točno utvrđenom cilju. Pripremio se i dodatno uredio. Par dana prije nemilog događaja, posjetio je frizera, ošišao dugu kosu na kratko, obukao urednu obuću i odjeću te za tu prigodu uzeo torbe, onu u kojoj je nosio kalašnjikov s dodatnim spremnikom i potrebnom municijom, kao i onu koju je nosio preko ramena. Kako je sve isplanirao, ubojstva je hladnokrvno i realizirao', stoji u optužnici. 

Zavadlav je zapucao čim je vidio Marina Bobana i Juricu Torlaka na motoru na Šperunu. Na licu mjesta usmrtio je Bobana i potrčao za teško ranjenim Torlakom, koji mu je uspio umaći i sakriti se u dvorište gdje su ga pronašli djelatnici Hitne pomoći. Preminuo je u bolnici. 

Zavadlav je, pak, nastavio s kretanjem u cilju izvršenja svog plana. Nije tražio nikog drugog nego samo osobe iz narkomanskog miljea koje su već duži vremenski period fizički i psihički ugnjetavali njega osobno i brata Stanislava, dugogodišnjeg ovisnika o narkoticima. 

U Kamenitoj ulici potražio je Jerka Malvasiju, nije ga našao. Spustio se u Kamenitu ulicu i zapucao na Marina Ožića Paića. Kada je ovaj pogođen pao s motora, Zavadlav je došao do njega da se uvjeri u rezultat pucanja, a onda je Plinarskom ulicom pobjegao u Nazorov prilaz te u kontejner odbacio automatsku pušku sa spremnikom. Ispalio je ukupno 37 metaka, jedan je ostao u cijevi, još 12 u spremniku. 

Vaša reakcija na temu