Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić Upravni sud poništio degradaciju Dalibora Lovrića, u Banovini je nisu valjano obrazložili

Upravni sud poništio degradaciju Dalibora Lovrića, u Banovini je nisu valjano obrazložili

Grad Split mu mora platiti 1.250 eura parničnog troška

Dalibor Lovrić, koji je prošlog mjeseca dobio otkaz u Odsjeku za kulturu Grada Splita zbog pravomoćne presude za skidanje službenog pečata, na Upravnom sudu u Splitu osporio je rješenje kojim ga je gradonačelnik Ivica Puljak degradirao s mjesta višeg savjetnika na radno mjesto savjetnika. Sud je poništio rješenje Upravnog odjela za društvene djelatnosti od 23. studenog 2022. te rješenje gradonačelnika od 27. siječnja 2023. kojim je odbijena njegova žalba. 

Lovrić je degradiran pozivom na odredbu članka 105. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi uz obrazloženje da se radi reorganizacija Odsjeka i smanjuje broj viših savjetnika za kulturu s četiri na dva. U Banovini su dali prednost službenicama koje su imale bolje ocjene dosadašnjeg rada i učinkovitosti, no Lovrić u tužbi ističe kako se u rješenju ne navode konkretne službenice, ne konkretiziraju njihove ocjene, a ni ne uspoređuju s njegovim ocjenama rada.

Upravni sud je prihvatio njegovu argumentaciju i zaključio kako je u rješenju izostalo valjano obrazloženje. 

'Ako su u trenutku donošenja odluke bila četiri službenika, a nakon toga samo dva na ranijem radnom mjestu na kojem je radio i tužitelj, u tom slučaju je bilo nužno obrazložiti zbog čega su ti službenici dobili prednost pred tužiteljem vodeći računa o njegovim kvalifikacijama, dotadašnjoj učinkovitosti te ocjenama rada, što je u konkretnom slučaju u cijelosti izostalo', navodi se u presudi. 

Lovrić je u tužbi istaknuo kako nije uzeto u obzir da je diplomirani sociolog i diplomirani filozof i doktor humanih znanosti, sveučilišni predavač na Filozofskom fakultetu i Umjetničkoj akademiji te da ima stručno znanje višeg kustosa s položenim državnim stručnim ispitom s posebnim dijelom kulture. Ima i status hrvatskog branitelja, a prikupio je 32 godine, 8 mjeseci i 15 dana ukupnog radnog staža, od čega četiri i pol godine na poslovima višeg savjetnika u Odsjeku za kulturu. Prije je radio kao savjetnik za praćenje nezavisne kulture u istom Odsjeku. Nije uzeto u obzir ni da je roditelj dvoje malodobne djece s nezaposlenom suprugom i da nema evidentirane povrede službene dužnosti i negativne ocjene rada.

Vaša reakcija na temu