Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Uršić: One koji realiziraju Lećevicu proklinjat će potomci u petom koljenu; Šošić: Začuđujuće je da gradnju Centra stopira ista politička opcija koja je donijela Plan gospodarenja otpadom

Uršić: One koji realiziraju Lećevicu proklinjat će potomci u petom koljenu; Šošić: Začuđujuće je da gradnju Centra stopira ista politička opcija koja je donijela Plan gospodarenja otpadom

Mostov prijedlog zaključka u kojem se protive izgradnji je odbijen, a o prijedlogu SDP-a će se glasati na idućoj sjednici

 Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici predstavlja ozbiljnu opasnost za pitke vode, upozorili su vijećnici Mosta na tematskoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Predložili su da se problem odlaganja otpada riješi kao na otoku Krku. 

Vlatka Lucijanić Justić, ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša, upozorila je kako još nemamo primarnu selekciju otpada, nemamo reciklažna dvorišta, kompostane, ni sortirnice, a nemamo onda niti oporabu tog otpada.

- Od 55 jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo njih osam je uredilo reciklažna dvorišta. Ova županija drži zadnje mjesto u Hrvatskoj, a jedinice lokalne samouprave su ignorirale sve što su trebale napraviti i to bez sankcija od strane nadležnog ministarstva - kazala je Lucijanić Justić.

Problem je nastao, rekao je bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, kada je pitanje gospodarenja otpadom prebačeno na jedinice lokalne samouprave. Rekao je da je to dovelo do toga da je svaka jedinica organizirala svoje odlagalište pa smo u jednom trenutku imali 300-tinjak odlagališta od kojih 140 još uvijek funkcionira. 

Profesor Ivo Šimunović upozorio je kako je situacija oko izgradnje CGO Lećevica konfuzna.

- Ne znam kako je moguće da narod pored nas stoji mirno. Umjesto da imamo projekte koje izrađuju stručnjaci, mi se služimo subjektivnim mišljenjem i autoritetom. Nema istog rješenja za sve jer ni Hrvatska nije svugdje ista, Slavonija nije ista kao Dalmacija ili kao otoci. Ovdje ne može biti jedno uopćeno rješenje, nego mora biti specifično - kazao je Ivo Šimunović, a njegov kolega Roko Andričević je zaključio kako nas je po pitanju Lećevice pregazilo vrijeme.
- Jedan od ključnih problema je infrastruktura. Ne mislim samo na sortirnice i slično nego mislim na ekonomsku infrastrukturu za subvencije koje neke zemlje imaju. Ja u ovom trenutku ne vidim niti jedno drugo rješenje osim Lećevice koje bi se moglo realizirati u razumnom roku, jer penali će doći, budite sigurni u to - upozorio je Andričević.

Profesor Stanko Uršić, koji je s bivšim ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem radio projekt gospodarenja otpadom na Krku koji se uzima kao primjer dobrog rješenja, rekao je kako je zalaganje za izgradnju Lećevice u današnje vrijeme kao da se zalažemo za parnu lokomotivu.

- Otpad nije problem, s njim se može gospodariti, smeće je problem. Druga priča su interesi, a svi znamo da iza ovoga ima puno drugih interesa nego da se problem otpada riješi bez ostatka. Danas nisam čuo ni jednu riječ o zdravstvenim aspektima. RDF je zločin, najniža kategorija RDF-a ima količinu žive koja ide u zrak i koja je na samoj granici dopuštenog. Rješenje je dosljedno ekološki zasnovan sustav za gospodarenje otpadom, bitno je jeftiniji, potpuno efikasan, srž mu je sustav odvojenog prikupljanja. CGO u Lećevici će kad tad postati efektivni zločin - smatra prof. Uršić.

Miro Bulj (Most) predstavio je zaključak kojeg će predložiti Skupštini na usvajanje, a u kojem se protivi izgradnji Centra za gospodarenje otpadom i zalaže za rješenje kakvo funkcionira na  Krku.

- Lećevica je naša stvarnost. Zanima me gdje imamo lokaciju za zbrinjavanje mulja iz aglomeracija? Gdje ćemo zbrinjavati građevinski otpad? Do 2023. moraju biti ishodovane sve dozvole, tko će vratiti novac? Nemate riješene imovinsko-pravne odnose, nemate pravomoćnu građevinsku dozvolu. Sive zone su pristupne ceste i sva infrastruktura koja mora doći do Centra i pretovarnih stanica. Problem je što ja iz Vrgorca moram voziti otpad 130 kilometara do Lećevice iako mi je bliže odlagalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - dodao je Ante Pranić (Nezavisna lista mladih).

Kruno Peronja smatra da je Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici pravi put i da on nema alternative.

- Mudro i odlučno provođenje politike gradonačelnika Splita učinilo je da je Karepovac zazelenio. Nikada ne biste pomislili da je tamo bilo odlagalište. Danas trebamo odlučiti koji su rokovi i ovo tijelo treba dati još veći poticaj za gospodarenje otpadom. Ovo toliko traje jer se Centra gradi jednom za 100 godina i on mora biti temeljito pripremljen, ne treba nigdje žuriti - smatra Peronja.

Mira Bulja je zanimalo što će se dogoditi ako Visoki sud uvaži žalbe udruga Keks i Sunce i Općine Unešić.

- Mi našoj djeci uzimamo budućnost. Sve će nam se vratiti u čaši vode. Štiti taj krš u kojem si rođen, a ne prodajite ga za Judine škude - poručio je dožupanu Anti Šošiću.

Milija Baldić Lukšić (Most) pitala je gdje se odlaže medicinski i farmaceutski otpad, tko će biti odgovoran ako dođe o ispuštanja otpadnih voda i ako dođe do onečišćenja izvora pitke vode?
Maja Zelić (HDZ) kazala je da je ovo što se događa s Centrom u Lećevici predstavlja odraz  cijelog našeg mentaliteta.

- Odgovornost za gospodarenje otpadom je prebačena na jedinice lokalne samouprave, ali nema kazni, ima obaveza, ali nema konzekvenca ako se ta obaveza ne poštuje. Koliko znam svi ste podržali Plan gospodarenja otpadom, a danas zaustavljamo projekt Lećevice. Koliko nas zaista odvaja otpad, koliko djece zna što je komposter, trebamo krenuti od početka. Od edukacije. Sredstva su osigurana, ali neke jedinice provode edukacije, a neke ne i za to nema kazni - rekla je Zelić.

One koji realiziraju Lećevicu, upozorio je Stanko Uršić nakon rasprave, proklinjat će unuci i praunuci u petom koljenu, ali Vlatka Lucijanić Justić istaknula je kako se Lećevica ne može uspoređivati s Marišćinom jer se radi o drugoj tehnologiji.

Dožupan Ante Šošić rekao je kako je začuđujuće da gradnju Centra pokušava zaustaviti politička opcija koja je donijela Plan gospodarenje otpadom.

- Govoriti da je nešto zastarjelo, a da vam to EU financira, to ne drži vodu. Iza nas je grbavi posao, od 2014.-2019. svi idejni i glavni projekti su izrađeni, zastajkujemo zato što sami sebi zapinjemo noge. Ono što ne treba smo napravili dva puta i sada smo u pri kraju s vremenom - kazao je Ante Šošić.

Župan Blaženko Boban rekao je da je jučer dogovoreno 1,6 milijuna kuna za vodu do centra u Lećevici, a očekuje se dodatnih 45 milijuna za ceste te da se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za trafostanicu.

- Dok mi ovdje raspravljamo stanovnici Splitsko-dalmatinske županije su izdvojili 152.000 kilograma otpada za samo četiri sata.Nastavimo li ovako doći ćemo do ozbiljnih problema i do sindroma Napulja. Ne dajem za pravo ni onima koji su političke dužnosti obavljali do danas, struka je na Fakultetu i s njima mudar političar treba surađivati i raditi - rekao je župan i predložio da radni tim razmotri zaključke koje su predložili Most i SDP, da slože novi zaključak i da se o tome glasuje na idućoj sjednici.

SDP je to prihvatio, a Most nije pa se o njihovom prijedlogu zaključka glasovalo i prijedlog nije prihvaćen.

Vaša reakcija na temu