Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VEDRA PISALA BOBANU I NINČEVIĆU Na staroj Kliškoj cesti vijori se zastava s natpisom 'Za dom spremni'

VEDRA PISALA BOBANU I NINČEVIĆU Na staroj Kliškoj cesti vijori se zastava s natpisom 'Za dom spremni'

'Uvredljivo i štetno'

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista Vedra otvorenim pismom se obratila splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu i solinskom gradonačelniku Daliboru Ninčeviću zbog HOS-ova zastave s natpisom 'Za dom spremni' koja se vijori na staroj Kliškoj cesti. 

'Obraćamo vam se zbog jednog sramotnog, neprihvatljivoga i za Republiku Hrvatsku uvrjedljivog i štetno čina na prostoru naše županije i Grada Solina.

Znači, radi se o zastavi s natpisom koji veliča fašističku tvorevinu 'Nezavisnu Državu Hrvatsku', što je u suprotnosti s Europskim vrijednostima i Ustavom Republike Hrvatske.

Nadalje zastava s natpisom koji se vezuje isključivo za ustašku pokret i NDH nalazi  se na teritoriju koji su upravo ta NDH i njen poglavnik veleizdajničkim činom predali fašističkoj Italiji.

To se događa u vrijeme kada se iz Mađarske čuju teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij, kada u Italiji na vlast dolazi političarka koja se divi Mussoliniju i izražava teritorijalne pretenzije na Dalmaciju.

Što se isticanjem i toleriranjem ovakvih neprimjerenih činova poručuje onima koji sanjaju od Dalmaciji u sastavu Italije?

Ovo se događa u vrijeme kada Vučić i ministri Vlade Srbije etiketiraju Hrvatsku kao ustašku, a gotovo sve Hrvate proglašavaju ustašama. Što se isticanjem i toleriranjem ovakvih neprimjerenih činova poručuje Vučić i ministrima Vlade Srbije? Da li isticanjem natpisa 'Za dom spremni' njima dajemo materijal da i dalje mogu blebetati i manipulirati srpski narod?

Ovakvo ponašanje, s isticanjem na javnom mjestu natpisa 'Za dom sprmeni' veoma štetno i opasno.

Gospodine župane i gradonačelniče, ako ovo niste vidjeli, a vjerujemo da niste, onda se uvjerite i poduzmite da se ovaj sramotni natpis ukloni s ovog prostora. Ne priliči ovo Dalmaciji koja je dala toliko mladih života da otjera fašiste koje su je okupirali', stoji u dopisu kojeg za Vedru potpisuju njezin predsjednik Ranko Britvić, potpredsjednik Luka Džanko, general HV-a, te tajnik dr.sc. Zoran Radman.

Vaša reakcija na temu