Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Sve je manje zvonara, ovo je jedan od rijetkih

Sve je manje zvonara, ovo je jedan od rijetkih

'Želja mi je pronaći nasljednika'

Sve je manje svjetioničara jer svjetionike sve više preuzima automatika. Ista stvar događa se i sa zvonarima koji zvone ručno. Jednog od njih pronašla je ekipa HRT-a u Tkonu na otoku Pašmanu.

Romeo Palaškov već gotovo tri desetljeća dan počinje prvim ranim jutarnjim zvonom. 

'Počeo sam zvoniti 1995. Kad sam vidio kako Vicko Zalović zvoni, naučio sam i ja zvoniti. I rekao je Vicko: 'Bogu hvala što si me naslijedio, ja sam više star i ne mogu više'. I onda sam počeo', prepričao je.

Rano ujutro kreće prema brdu do crkve Gospe od sedam žalosti do koje vodi 100 kamenih stepenica. Nakon toga čeka ga crkva Svetog Ante opata u mjestu.

'Imam dvije crkve, nije mi teško jer to je na slavu Božju. Meni je lakše, kao da sam sretan, to je kao anđeosko zvono', naveo je Palaškov.

Crkva Svetog Ante opata krije i jednu zanimljivost.

'Crkvu krasi oltarna pala našeg poznatog slikara Celestina Medovića, nastala u Firenci 1883. Nepoznat je put te slike od Firence', pojasnio je Dražen Pribilović, turistički vodič.

Ali je zato poznato kako su nekad - ne samo ovdje, već i u drugim mjestima - zvona zvonila kako bi rastjerala oblake i nevrijeme.

'U prošlosti se vjerovalo da se jakom zvonjavom tjeraju olujni oblaci, grmljavina. Ljudi su stvarno vjerovali u to. Ona su nekad sve najavljivala, najviše početak mise, blagdana i smrti. Razlikovala su se po zvuku', kazao je Pribilović.

'Sretan sam. Dok budem mogao, do kraja svog zemaljskog života, zvonit ću. Ako Bog da, naći ću nasljednika koji će zvoniti dalje', rekao je zvonar.

Jedina mu je želja pronaći nasljednika, nekoga tko će i dalje ručno pokretati zvona, nastaviti stoljetnu tradiciju i pričati ljudima i mjestu neke nove priče života.

Vaša reakcija na temu