Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Velik interes poduzetnika za edukaciju u HGK-u, na snazi novi europski standardi izvještavanja

Velik interes poduzetnika za edukaciju u HGK-u, na snazi novi europski standardi izvještavanja

Revizori će kontrolirati nefinancijske izvještaje od sljedeće godine za 2024.

Brojni poduzetnici s područja Splitsko-dalmatinske županije sudjeluju danas na radionici ESG Akademije naziva 'Izvještavanje o održivom poslovanju prema novim europskim standardima (ESRS)'. Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split, naime, pruža im jedinstvenu priliku za usvajanje ključnih saznanja i praksi potrebnih za učinkovitu implementaciju regulative o održivosti.

Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split, istaknuo je kako je ovo prva radionica koja se održava u Splitu nakon niza uspješnih u Zagrebu. Kazao je ujedno kako je bilo znatno više zainteresiranih za sudjelovanje u odnosu na raspoložive kapacitete, stoga uskoro slijedi nova. 

Radionica će sudionicima omogućiti da se upoznaju s hrvatskim i EU regulatornim okvirom za ESG s naglaskom na direktivu CSRD i ESRS standarde, da razumiju značaj ESG faktora, osposobe se za integraciju ESG principa u poslovanje te razmijene iskustva i najbolje prakse. ESG nije samo globalni trend, već i zakonska obveza za veliki broj tvrtki te je korisna za sve obveznike izvještavanja o održivosti kao i za one koje ta obveza čeka u sljedećim godinama - kako bi na vrijeme svoje poslovanje uskladili s EU direktivom.

'Ovo je novina u poslovanju. Novi princip izvještavanja obuhvaća ekologiju, održivost, odnos prema zaposlenicima te klijentima, upravljanje unutar same tvrtke - malo je šira priča', naveo je Tomaš. 

Novinu je - nefinancijski izvještaj koji čine okolišni, društveni i upravljački elementi - potanko obrazložila predavačica na ESG akademiji Antonija Zorić. Naglasila je kako su do 1. siječnja 2024. tvrtke koje su bili obveznici izvještavanja imale više načina kako izvještavati, no kako je od tada Europska unija donijela svoje standarde - ESRS i direktivu o korporativnom izvještavanju. 

'Poanta je da sada postoje unificirani standardi izvještavanja kako za financijsko tako i za nefinancijsko. Zakonodavac na razini Europske unije i na razini Hrvatske ne prepoznaje razliku između njih te smatra da podaci u okviru obaju imaju jednaku važnost. Iz tog će razloga u narednom periodu biti integrirani. Svrha je cjelokupnog okvira da sve kompanije na jednak način i u jednakom roku izvještavaju', pojasnila je Zorić. 

Napomenula je da je prethodno tek oko 120 kompanija imala obvezu nefinancijskog izvještavanja, a da je ove godine značajno povećan taj broj. U srpnju 2024., sukladno novoj direktivi, prema njenim riječima, promijenit će se zakon o računovodstvu i zakon o reviziji. Revizori će tako, naznačila je, kontrolirati nefinancijske izvještaje od iduće godine za 2024.

'AD Plastik od 2012. izvještava o održivosti, zadnjih sedam godina ona je dio integriranog izvještaja s financijskim. Promjene su nam obveza, nefinancijsko izvještavanje postaje sve važnije, stoga je radionica poput ove izrazito dobrodošla, i to ne samo nama, već i svima drugima koji možda nisu na našoj razini poznavanja izvještavanja', konstatirao je Josip Divić, član uprave AD Plastik Grupe. 

Vaša reakcija na temu