Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE Dalmatinski festival matematike

ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE Dalmatinski festival matematike

Održat će se u petak, 10. svibnja na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu

Iako matematika nerijetko ima reputaciju kao izazovan predmet, Dalmatinski festival matematike i ove godine dokazuje da je ljubav prema ovoj znanosti u Dalmaciji itekako živa! 

- Naš festival već niz godina okuplja učenike osnovnih i srednjih škola te potiče njihovu strast i interes za rješavanjem matematičkih problema.

Dalmatinski festival matematike, kao nezaobilazan događaj na matematičkoj sceni naše regije, usmjeren je na poticanje entuzijazma prema matematici te razvoj matematičkih vještina i sposobnosti kod mladih. Ovogodišnje natjecanje obećava još veće izazove i inspiraciju za sve sudionike.

Festival je ekipno natjecanje otvoreno za učenike osnovnih i srednjih škola iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Održavajući tradiciju, naš cilj ostaje isti - poticanje interesa za matematiku i potvrda da ona može biti izvor zabave i kreativnosti - poručuju iz splitske podružnice Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na festivalu sudjeluju ekipe sastavljene od tri ili četiri učenika, a natjecanje se sastoji od nekoliko različitih kategorija koje pokrivaju različite razine znanja i vještina u matematici.  Ekipe natjecatelja razvrstane su u četiri kategorije, prema uzrastu. Za osnovne škole to su ekipe 3. i 4. razreda, 5. i 6. te 7. i 8. razreda. U dijelu natjecanja za srednje škole sudjeluju ekipe svih razreda. Učenici se natječu u rješavanju matematičkih problema i zadataka, a za pobjedu je potrebna dobra matematička priprema, kreativnost i sposobnost rješavanja problema.

Ove godine, broj prijavljenih učenika ponovno premašuje prošlogodišnji, što svjedoči o rastućem interesu za matematiku među mladima. Uz pravi pristup i podršku, vjerujemo da svatko može pronaći svoju strast prema ovoj znanosti.

Dalmatinski festival matematike održat će se u petak, 10. svibnja 2024., na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu (Kopilica 5). Natjecanje za osnovne i srednje škole počinje u 10 sati, a za pobjednike su osigurane vrijedne nagrade.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Antonela Czwik (Agencija za odgoj i obrazovanje) i učitelji i nastavnici matematike iz Dalmacije uz podršku Enigmatskog kluba 'Božidar Vranicki' i Sveučilišnog odjela za stručne studije Split.

'Očekujemo sudjelovanje više od 70 škola, s oko 190 ekipa, što čini približno 800 učenika uz podršku više od 120 nastavnika-mentora.

Dodatne informacije o natjecanju možete pronaći na našoj web stranici: https://sites.google.com/view/dfm-2024/.

Pozivamo vas da pratite ovaj festival te da nam se pridružite u poticanju znanosti i obrazovanja', poručuju organizatori.

Vaša reakcija na temu