Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PSIHOBIOTIKA Kako prehrana utječe na mentalno zdravlje

PSIHOBIOTIKA Kako prehrana utječe na mentalno zdravlje

Objavljeni su rezultati istraživanja

Utjecaj prehrane i uloga prehrane u održavanju optimalnog mentalnog zdravlja privlačili su veliku pažnju u posljednjem desetljeću. Međutim, nedovoljno je istraženo pitanje mogu li cjeloviti pristupi prehrani imati psihobiotičke učinke. 

Nacional Library of Medicine je objavila studiju o utjecaju psihobiotičke prehrane (s visokim udjelom prebiotika i fermentirane hrane) na mikrobni profil i funkciju, kao i na ishode mentalnog zdravlja u zdravoj ljudskoj populaciji. 

Četrdeset pet odraslih osoba bilo je raspoređeno na psihobiotičku ili kontrolnu dijetu tijekom 4 tjedna. Skupina s psihobiotičkom prehranom za 32% je bila manje pod stresom. 

'Ovi rezultati naglašavaju da se pristupi prehrani mogu koristiti za smanjenje percipiranog stresa u ljudskoj skupini. Korištenje prehrane usmjerene na mikrobiotu za pozitivnu modulaciju komunikacije između crijeva i mozga ima mogućnosti za smanjenje stresa i poremećaja povezanih sa stresom. 

No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se istražili mehanizmi koji leže u pozadini, uključujući ulogu mikrobiote', poručuju znanstvenici.

Vaša reakcija na temu