Utjecaj prehrane i uloga prehrane u održavanju optimalnog mentalnog zdravlja privlačili su veliku pažnju u posljednjem desetljeću. Međutim, nedovoljno je istraženo pitanje mogu li cjeloviti pristupi prehrani imati psihobiotičke učinke.
Nacional Library of Medicine je objavila studiju o utjecaju psihobiotičke prehrane (s visokim udjelom prebiotika i fermentirane hrane) na mikrobni profil i funkciju, kao i na ishode mentalnog zdravlja u zdravoj ljudskoj populaciji.
Četrdeset pet odraslih osoba bilo je raspoređeno na psihobiotičku ili kontrolnu dijetu tijekom 4 tjedna. Skupina s psihobiotičkom prehranom za 32% je bila manje pod stresom.
'Ovi rezultati naglašavaju da se pristupi prehrani mogu koristiti za smanjenje percipiranog stresa u ljudskoj skupini. Korištenje prehrane usmjerene na mikrobiotu za pozitivnu modulaciju komunikacije između crijeva i mozga ima mogućnosti za smanjenje stresa i poremećaja povezanih sa stresom.
No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se istražili mehanizmi koji leže u pozadini, uključujući ulogu mikrobiote', poručuju znanstvenici.