Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ZLOČINAČKO UDRUŽENJE: Četvorica optužena za šverc oružja iz SAD-a

ZLOČINAČKO UDRUŽENJE: Četvorica optužena za šverc oružja iz SAD-a

Akciju je vodio zaštitar iz Omiša, djelatnik pošte i carinik optuženi su za zlouporabu

 Za više milijuna vrijedan posao šverca oružja iz SAD-a optužena su četvorica hrvatskih državljana. USKOK ih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Na čelu skupine bio je M. R., zaštitar iz Omiša, a u posao su bili uključeni i djelatnik pošte J. O. te carinik I. M., no njih dvojica ne terete se za šverc oružja i pripadnost zločinačkom udruženju, već zlouporabu položaja i poticanje na to djelo jer je nakon istrage zaključeno da nisu znali da se u paketima koji su stizali iz SAD-a nalazi oružje.

U optužnici se navode i dvojica Amerikanaca koji su primali uplate iz Hrvatske i slali pakete s dijelovima za pištolje. Njihov identitet je poznat i protiv njih se vodi postupak u SAD-u, ali nisu bili jedini koji su bili uključeni u ovaj posao.

USKOK navodi da su se M. R., K. P. te dvojica kupaca oružja G. P. i M. Š., koji ima i nizozemsko državljanstvo, početkom 2018. godine povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz SAD-a te njegove prodaje na hrvatskom ilegalnom tržištu.

Prema planu i dogovoru, povezali su se s više osoba na području SAD-a, nakon čega je M. R. preko interneta u više navrata dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje. Isporučitelj je robu lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke. Pošiljke je slao na ime izmišljene osobe na adresi M. R. koji je o isporuci paketa izvještavao J. O., otpremnika pošte carinjenja Zagreb, a on I. M., djelatnika carinskog ureda Zračna luka, koji je po njegovom traženju pakete s pištoljima stavljao u redovni poštanski promet i tako u više navrata omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je preuzimao M. R., dok je K. P.sastavljao dijelove pištolja. Prodavali su ih G. P. i M. Š. Oni su ih nabavljali radi daljnje prodaje. Kod K. P. je pronađen pravi arsenal: 45 pištolja i revolvera, 28 pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača, 162 raznih dijelova vatrenog oružja, više od 18 tisuća metaka i pet kilograma baruta, kao i velika količina novca, naveo je USKOK u optužnici.

Danas je produljen pritvor M. R. i K. P.  

Skupina je uhićena krajem studenog prošle godine nakon što su zaplijenjene dvije pošiljke u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Vaša reakcija na temu