Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 FOTO Dan irisa - Dan plave vrpce

FOTO Dan irisa - Dan plave vrpce

Podizanje svijesti o potrebi ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Marmontova ulica u Splitu danas je bila poprište događanja vrlo posjećene javnozdravstvene akcije Dana plave vrpce – Dana Irisa, koju je uspješno organizirala Županijska liga protiv raka iz Splita, a koja se provodi na nacionalnoj razini, svake zadnje
subote u mjesecu svibnju.

Cilj ovakve akcije, bilo je informiranje građana o važnosti brige o svom zdravlju, važnosti prevencije, te potrebi ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Tom prigodom, dijelili su se cvjetovi irisa i edukativni leci s informacijama o raku debelog crijeva, sve u okviru potpore
provođenja programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva.
Na ovaj način, građani su imali priliku upoznati se i s rizičnim čimbenicima te mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka sudjelovanjem u Nacionalnom preventivnom programu.

Naime, od raka debelog crijeva godišnje oboli više od 3000 građana, a u više od polovice pacijenata, ta se bolest već proširila. Nažalost, od ove bolesti umire više od 2000 građana godišnje. Međutim, te brojke ne moraju i ne smiju biti tolike. Otkrivanjem raka debelog crijeva
u ranoj fazi, mogu se spasiti mnogi životi, a štoviše, otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti i sam nastanak bolesti. Ako se otkrije u početnoj fazi i liječenje započne odmah, uvelike je izlječiv. 

Program je namijenjen osobama od 50. do navršene 74.godine života, a na vama je samo da se odazovete pozivu i obavite pregled.
Za sve informacije možete se savjetovati sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom, a možete nazvati i besplatni broj telefona 0800 600 707.

'Poruka ovakve, a i sličnih akcija je da zajedno moramo raditi na zdravom stilu života, na prevenciji i ranom otkrivanju raka kako debelog crijeva, tako i drugih sijela karcinoma, a ovakve javnozdravstvene akcije mogu vas potaknuti na preventivne pregleda, kad se karcinom može otkriti u onoj početnoj fazi, ali u izlječivoj fazi i to je bit svega', poručuju organizatori iz Županijske lige protiv raka u Splitu.

Vaša reakcija na temu