Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hiperpigmentacija usana događa se mnogima

Hiperpigmentacija usana događa se mnogima

Ovo su glavni uzroci i načini liječenja

Kada razmišljamo o hiperpigmentaciji, obično mislimo da utječe samo na kožu lica. Međutim, pojava hiperpigmentacije, što je prekomjerna proizvodnja melanina koja uzrokuje tamne mrlje na usnama, zapravo je vrlo čest problem.

Unatoč činjenici da usne imaju izrazito tanku kožu i ne sadrže veliku količinu melanina, hiperpigmentacija usana može biti posljedica mnogih čimbenika koji uglavnom uključuju agresore iz okoliša, poput UV svjetla ili hormonskih problema.

Međutim, u nekim slučajevima, rutine i prakse njege kože (poput suhoće i stalnog čeprkanja) ili ozbiljniji temeljni zdravstveni problemi mogu biti krivi, piše Novi list.

Dobra vijest je da tretmani kod kuće mogu pomoći kod hiperpigmentacije usana, a postoje jednostavni koraci i proizvodi koje možete koristiti da spriječite da se to ubuduće ne dogodi.

Za ozbiljnije slučajeve može biti potreban pregled stručnjaka za kožu kako bi se pristupilo tretmanima u ordinaciji kako bi se smanjio višak melanina u području usana, a oni obično pokazuju učinkovite rezultate.

Znakovi hiperpigmentiranih usana

Važno je objasniti što je hiperpigmentacija gdje god se nalazila na koži. Hiperpigmentacija je nakupljanje viška melanocita, stanica koje proizvode melanin odgovornih za stvaranje pigmenta u koži.

'Nalet melanina koji rezultira hiperpigmentacijom razvija se iz niza razloga, od izlaganja ultraljubičastom svjetlu do hormonalnih fluktuacija do rezultata upale na koži kao što su posjekotine, ogrebotine, prištići ili čak traume niskog stupnja od kroničnog trljanja ili grebanja', kaže Joshua Zeichner, izvanredni profesor dermatologije i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai za InStyle.

'Čak i agresivno uklanjanje šminke pomoću ručnika može s vremenom dovesti do upale niskog stupnja i hiperpigmentacije', dodaje.

Što se konkretno tiče hiperpigmentacije usana, potražite znakove tamnjenja koji su posvuda, na određenom području na samim usnama ili čak malo iznad ili ispod njih, što uzrokuje narušavanje prirodne boje usana.

Deanne Mraz-Robinson, docentica dermatologije na Medicinskom fakultetu Yale, objašnjava da se 'hiperpigmentacija na usnama može prikazati kao tamne mrlje ili kao raširenija mrlja na koži iznad gornje usne'.

Takva vrsta tamnjenja pojavit će se iznad gornje usne, dok se većina hiperpigmentacije usana nalazi na rubu donje usne jer je to područje sklono hvatanju najveće izloženosti UV zračenju.

Što uzrokuje hiperpigmentaciju usana?

Postoji širok raspon razloga zbog kojih možda imate hiperpigmentaciju usana, poput načina na koji fizički tretirate svoje usne.

'Kada je riječ o povećanju osjetljivosti na pojavu hiperpigmentacije na usnama, ispucale usne, lizanje usana, grizenje usana ili čak čačkanje suhe kože na usnama može uzrokovati upalu koja zacjeljuje tamnim mrljama', napominje Zeichner.

Hiperpigmentacija može biti posljedica akutnih problema s usnama i načina na koji se nosite s procesom zacjeljivanja. 'Herpesi su česti oko usana i usta, a te lezije mogu zacijeliti hiperpigmentacijom, osobito ako su teške', dodaje Zeichner.

Mraz-Robinson objašnjava da, iako je hiperpigmentacija najčešće izazvana izlaganjem UV zračenju, čak onima koji su posvećeni korištenju kreme za sunčanje, područje usana se često zanemaruje ili se ne nanosi onoliko često koliko je potrebno da bi se spriječilo oštećenje.

Hormonska neravnoteža zbog oralnih kontraceptiva ili promjena načina života također može uzrokovati neravnotežu proizvodnje melanina poznatu kao melazma.

'Hiperpigmentacija povezana s melazmom češća je kod žena, posebno onih koje su trudne ili su na kontracepcijskim pilulama', kaže Mraz-Robinson.

Kako spriječiti hiperpigmentaciju usana?

'Prevencija je ključna kada se radi o hiperpigmentaciji, uključujući one na usnama', kaže Zeichner. Najvažnija metoda prevencije, neovisno o uzroku hiperpigmentacije usana je krema za sunčanje.

'Obavezno nanesite – i ponovno nanesite – proizvode za usne s najmanje zaštitnim faktorom 30 svaki dan', kaže. Razlog tome je što SPF pruža nježnoj koži usana (i cijeloj koži što se toga tiče) zaštitu od ultraljubičastih zraka, glavnog uzroka problema s pigmentom.

Obavezno ga ponovno nanesite tijekom dana jer bilo koji oblik tretmana na usnama ima tendenciju da se ne zadrži dugo zbog kretanja, pijenja i jedenja.

Kontinuirano korištenje hranjivih tretmana za usne (u obliku balzama, melema ili seruma) također je ključno za sprječavanje hiperpigmentacije usana, kao i za održavanje mekih, zdravih usana jačanjem barijere kože da bi se spriječila oštećenja.

Njegujte usne ne samo danju nego i noću kada penetracija ključnih hidratanta može porasti.

'Noćne maske za usne mogu pomoći hidratizirati, umiriti i zaštititi usne kako bi kožna barijera ostala u dobroj formi', kaže Zeichner.

Uz SPF proizvode, Mraz-Robinson predlaže nošenje šešira širokog oboda da bi se smanjila i fizički zaštitila prekomjerna izloženost UV zračenju ako je problem pigmentacije kože i usana.

Također napominje da odvikavanje od loših kožnih navika koje bi mogle biti krivci mogu imati ogroman utjecaj.

'Smanjivanje upale i upalnog odgovora kože tako da ih ne ližete i ne grizete, može spriječiti hiperpigmentaciju usana', kaže.

Kako liječiti hiperpigmentirane usne?

Ako se već susrećete s hiperpigmentacijom usana, trebate pripremiti prilagođeni plan liječenja da biste minimizirali povišene razine melanina na ovom području.

Ariel Ostad, dermatologinja i kozmetička kirurginja, objašnjava da osnovne izmjene njege kože mogu biti iznimno korisne, posebno zato što je koža na usnama iznimno osjetljiva, dodajući da je vlaženje ključno da bi kožna barijera na usnama ostala netaknuta i kako bi se izbjegao ulazak alergena ili iritansa.

Mraz-Robinson napominje da je važno hidratizirati, regenerirati i njegovati usne. 'Hiperpigmentacija će izgledati gore kada je koža dehidrirana', objašnjava i preporučuje posezanje za proizvodima koji sadrže sastojke koji dokazano pomažu u razbijanju nakupljanja melanina.

'Koristite proizvod za usne koji sadrži vitamin C, koji može posvijetliti i smanjiti tamne mrlje. Osim toga, bademova kiselina je još jedna djelatna tvar koju treba tražiti jer se pokazalo da poboljšava hiperpigmentaciju, uključujući melazmu, uz dosljednu upotrebu', zaključuje za InStyle, prenosi Novi list.

Vaša reakcija na temu