Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NOVI SOJEVI KORONAVIRUSA Štiti li nas cjepivo?

NOVI SOJEVI KORONAVIRUSA Štiti li nas cjepivo?

I dok brojke u Hrvatskoj padaju, zbog novog soja rastu u Moskvi, Velikoj Britaniji, Portugalu

Novozaraženih koronavirusom sve je manje, ali novih sojeva sve više. Početkom lipnja detektiran je indijski soj, ili po novom - delta varijanta virusa. Sada već imamo 23 slučaja u Hrvatskoj, najviše u Međimurju.

I dok brojke u Hrvatskoj padaju, baš zbog toga soja rastu u Moskvi, Velikoj Britaniji, Portugalu, javlja RTL

Ono što su nekad bili sojevi nazivani po zemljama, danas se zovu po grčkom alfabetu. Alfa i omega sekvenciranja je Ivan Christian Kurolt, čovjek koji je potvrdio prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj.

- Ono što se pokazalo u Indiji u nekih prošlih par mjeseci je da se lakše prenosi prvenstveno, to je ono najbitnije oko toga da imate tamo eksploziju velikog brojeva slučajeva - kaže molekularni biolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Christian Kurolt.

A taj veliki broj slučajeva, uz Veliku Britaniju, je u Moskvi, Portugalu i Brazilu. Baš u Velikoj Britaniji rade najviše istraživanja nove varijante. 

Štiti li nas cjepivo?

- Ono što se pokazalo tamo u istraživanjima da ako ste u potpunosti cijepljeni i nakon dva tjedna ste zapravo dobro zaštićeni. Oni sada nakon što imaju 95% da je samo delta varijanta nemaju neki veći broj reinfekcija, dakle zaštićeni ste i od nove varijante - kaže Ivan Christian Kurolt.

Najviše je bilo onih cijepljenih Pfizerom i AstraZenecom. Pitanje je kako se delta varijanta širi opet u Velikoj Britaniji, nakon britanske, odnosno alfe.

- Nekoliko je čimbenika i scenarija koje mi ne želimo vidjeti. Prvo, virus kad živi u cirkulaciji, on se mijenja. Zato se javljaju nove varijante, on pokušava biti pametniji od nas i od svega što mi činimo. Drugo, u mnogim zemljama cjepivo nije dostupno - kaže voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić

Britanski soj ili, po novome, Alpha pojavila se u rujnu prošle godine i bila je prva za koju je Svjetska zdravstvena organizacija izdala upozorenje u prosincu.

Nakon alphe - beta ili južnoafrički soj koji se pojavio u listopadu

P1, brazilski ili gamma, otkriven je u studenom, i to kod brazilskih putnika u Japanu. Zadnji je, za sad, indijski - otkriven krajem godine koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno dominantnim. 

- Cijepite se od sada tijekom ljeta, kad počne jesen, tada morate biti zaštićeni za jesen i zimu za nove sojeve virusa koji će vjerojatno dolaziti, ne samo iz Indije delta, bit će i epsilon i drugi sojevi jer to je normalan proces virusa koji se širi i proširuje se cijelim svijetom - kaže znanstvenik s Goethe Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić

Da, iza delte dolazi epsilon. A kada je riječ o cijepljenju, u prošla 24 sata cijepljeno je manje od 5000 ljudi. Trebalo bi svaki dan biti bar 10 puta više da do srpnja imamo 50 posto cijepljenih.

Vaša reakcija na temu