Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Prožvačete li više od 182 žvakaće gume godišnje, možda imate ozbiljan problem

Prožvačete li više od 182 žvakaće gume godišnje, možda imate ozbiljan problem

Česta navika

Loš zadah, nedostatak koncentracije, dijeta i jednostavno navika neki su od razloga zbog kojih ljudi žvaču žvakaće gume. Žvakanje se, međutim, može oteti kontroli i pretvoriti u ovisnost. Livestrong piše kako prosječna osoba godišnje prožvače 182 komada žvakaćih guma, dok ovisnici tamane jedno ili više pakiranja dnevno, prenosi Večernji list.

To može izazvati probleme kao što su bol u čeljusti, probleme sa zubima i nadutost. Osim toga, tu je i rizik od gutanja žvakaće gume. S čitateljima 'O, The Oprah magazinea' liječnik David Katz podijelio je nekoliko savjeta o tome kako se riješiti ove navike.

Prije svega, potrebno je smanjiti ukupnu količinu šećera u prehrani jer postoji mogućnost da za žvakaćim gumama posežete jer zapravo žudite za šećerom.

Nadalje, nastojte što duže žvakati gumu i postavite si vremensko ograničenje za uzimanje nove. Postupno produžujte to vrijeme. Nakon toga počnite postepeno smanjivati ukupan broj komada koje žvačete tijekom dana. Dovoljno je svaki dan smanjiti potrošnju za jednu do dvije žvakaće gume.

I, na kraju, pokušajte pronaći alternativu za žvakanje. To mogu biti sjemenske suncokreta ili komorača ili nešto treće.

Pronađite i alternativne načine za održavanje svježine daha. Pijte dovoljno vode  jer se u suhim ustima nalaze bakterije koje su povezane s lošim zadahom. Grickajte peršin jer sadrži antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti loš zadah. Redovito ispirite usta odgovarajućim te redovno posjećujte svog stomatologa.

Vaša reakcija na temu