Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press UPOZNAJTE NAŠ POGLED NA SVIJET Još jedan projekt Županijske udruge slijepih Split

UPOZNAJTE NAŠ POGLED NA SVIJET Još jedan projekt Županijske udruge slijepih Split

Održano 25 radionica u šest srednjih i osnovnih škola za preko 800 učenika

Jeste li se ikada zapitali kako se slijepe osobe obrazuju, kakva im je prilagodba tijekom obrazovanja potrebna? Kako koriste mobitele, računala i druga pomagala, kako kuhaju? Kako prići slijepoj osobi ukoliko je sretnete na ulici? Kako slijepe osobe općenito žive?

Odgovore na sva pitanja i još mnogo toga dobili su učenici Osnovne škole Srinjine, Srednje škole Ivana Lučića iz Trogira, Srednje škole braće Radić iz Kaštel Štafilića, Osnovne škole Vis, Osnovne škole Komiža i Srednje škole Antuna Matijaševića Karamanea. Predstavnici Županijske udruge slijepih Split su učenicima partnerskih obrazovnih ustanova održali radionice o životu slijepih osoba na zanimljiv i interaktivan način. Kroz projekt pod nazivom 'Upoznajte naš pogled na svijet' ukupno je održano 25 radionica u 6 srednjih i osnovnih škola, za preko 800 učenika.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 7.333,33 eura. Projekt je trajao 8 mjeseci.

Cilj projekta je održavanje edukativnih radionica za učenike i mlade osobe. Edukativnim radionicama potaknulo se učenike na socijalno uključivanje te ispravan pristup prema osjetljivim skupinama u društvu. U sklopu održanih radionica na interaktivan i zanimljiv način učenici su educirani o pristupu, pomoći i podršci slijepim osobama u lokalnim zajednicama. Djeca i mladi su upoznati s osnovnim problemima s kojima se susreću slijepe osobe, naučili su kako ispravno pristupiti slijepoj osobi, ponuditi joj pomoć u javnom prijevozu, dućanu, restoranu ili kafiću, također imali su priliku naučiti koja je razlika kada se slijepa osoba kreće sa dugim bijelim štapom ili psom vodičem. isprobali su simulacijske naočale uz pomoć kojih su dobili uvid u pogled na svijet slijepe osobe.

Simulacijske naočale simuliraju različite tipove sljepoće i oštećenja vida. Uz njih učenici su dobili saznanja da sljepoća nije 'mrak' pred očima već da je to nešto mnogo složenije. Samostalno su isprobali tiflotehnička pomagala koja slijepim osobama omogućavaju čitanje, pisanje, kuhanje, igranje društvenih igara, učenje, rad pa čak i putovanja. Interaktivnim edukativnim radionicama usmjerenim na ciljnu skupinu na aktivan način primjeren dobi i uzrastu pripadnika ciljne skupine ostvareni su sljedeći planirani ciljevi projekta: Opći cilj projekta je omogućiti promicanje socijalne uključenosti slijepih osoba među djecom i mladima iz ruralnih sredina Splitsko-dalmatinske županije.

Posebni ciljevi projekta su: 

- podići svijest o potrebama i problemima slijepih osoba kod učenika, polaznika nižih i viših razreda Osnovne škole Srinjine, Osnovne škole Vis i Osnovne škole Komiža održavanjem edukativnih radionica na temu života slijepih osoba 

- unaprijediti znanja i vještine o školovanju slijepih učenika i pristupu slijepim osobama u svakodnevnim situacijama. za učenike srednje škole iz Trogira, koji su polaznici gimnazijskih usmjerenja, maturanata Srednje škole Antuna Matijaševića Karamanea, Srednje škole braće Radić-različitih programa, održavanjem edukativnih radionica na temu vještina življenja slijepih osoba 

Realizacijom navedenih ciljeva omogućeno je djeci i mladima iz ruralnih i manjih urbanih sredina pohađanje edukativnih radionica na kojima su dobili nova znanja i vještine o socijalnom uključivanju i jednakom pristupu svim članovima društva bez obzira na spol, dob ili invaliditet.

Cilj cjelokupnog projekta je organizacija i implementacija ukupno 24 edukativne radionice za djecu i mlade od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole iz ruralnih sredina na otoku Visu, Trogiru, Gradu Kaštelima te naselju Srinjine kroz školsku godinu 2023./2024..

'Rad na ovakvom projektu pruža iznimno zadovoljstvo. Rad s mladima i djecom je neprocjenjiv, posebno kada se ta djeca i mladi educiraju o ovako važnoj temi. Ovim putem se želimo zahvaliti svim ravnateljima i osoblju škola koje smo posjetili. Toplo su nas dočekali i sa zanimanjem slušali i aktivno sudjelovali u svakoj našoj radionici', poručuju iz Županijske udruge slijepih Split.

Vaša reakcija na temu